Zonder verbouwing op verwarmingskosten besparen

Zonnepanelen kopen, een warmtepomp in huis halen en de beste isolatie regelen voor de woning, dat zijn zomaar wat stappen richting energieneutraal wonen. Op die manier ben je namelijk niets of weinig kwijt aan het verwarmen van je huis. Deze maatregelen vragen natuurlijk om een flinke investering en daarom kun je je in de tussentijd, met behulp van kleine aanpassingen, ook al besparen op je stookkosten. Wij geven je graag tips om dat te bereiken, zonder bovengenoemde grote investeringen.

Ventileer goed

Je ramen openzetten is wellicht het laatste waar je aan denkt in de winter. Hoe gek het ook klinkt: je huis ventileren is noodzakelijk om je woning goed te kunnen verwarmen. Hiermee voorkom je een te hoge luchtvochtigheid en kost het minder energie om je huis op temperatuur te krijgen. Zet dus iedere dag je ramen minstens een kwartiertje open.

Dikke gordijnen

Dikke gordijnen zorgen ervoor dat er minder warmte via de ramen naar buiten ontsnapt. Doe de gordijnen sowieso ’s nachts dicht, maar ook overdag als de zon niet op de ramen schijnt. Heb je een radiator onder je raam? Dan zal je de gordijnen wel open moeten laten op het moment dat de cv aanstaat. Anders houden ze de warmte tegen. Wanneer de zon op de ramen schijnt, doe je de gordijnen het beste open. Zo kun je gratis je huis verwarmen. Ook in de winter heeft de zon namelijk een grote invloed op de temperatuur in je woning!

Radiatorfolie

De warmte van de radiator baant zich niet enkel een weg door je huis, maar verdwijnt helaas ook voor een groot deel in de muur waaraan de radiator bevestigd is. Om dit te voorkomen, plak je radiatorfolie achter de verwarming. Dit weerkaatst de warmte, waardoor deze alsnog benut kan worden in je woonruimte.

Folie voor de ramen

Natuurlijk zal je uiteindelijk moeten overstappen op Hr+++-glas, maar voor diegenen die deze investering nu nog niet kunnen opbrengen, zijn er gelukkig alternatieven. Zo kun je folie kopen dat speciaal voor glas is gemaakt. Door je ramen te beplakken, houd je de kou beter buiten en de warmte beter binnen.

Dicht kiertjes

Voorkom tocht door gebruik te maken van tochtstrippen om kieren van ramen en deuren te dichten. Houd deuren ook zoveel mogelijk gesloten, wanneer de ene ruimte wel en de andere niet verwarmd wordt. Daarnaast kan het veel schelen om sokken of pantoffels te dragen, zodat eventuele tocht niet langs je voeten blaast. En als je dan toch bezig bent, kun je net zo goed ook maar meteen een extra warme trui aantrekken. Kan de verwarming weer een graadje omlaag.

10/10 - (4 stemmen)