Zijn we verplicht om over te stappen op duurzame warmte in 2021?

Nee u bent niet verplicht om over te stappen op duurzame warmte. Het kabinet wil alleen nieuwe cv-installaties afschaffen vanaf 2021. Dus als u nog een goedwerkende cv-ketel heeft hoeft u zich geen zorgen te maken. Nieuwbouw woningen zullen alleen niet meer worden aangesloten op het gasnetwerk. Consumenten die in 2021 een nieuwe cv-installatie willen aanschaffen mogen alleen nog kiezen voor een duurzame verwarmingsoptie.

De zonneboiler of hybride warmtepomp

U kunt dan uitkijken naar een zonneboiler die uw water verwarmt. Of u kunt kiezen voor hybride verwarming. Onze gaskraan moet uiteindelijk permanent dicht worden gedraaid. En onze overheid wil dat wij nog meer gaan besparen op gas. Een coalitie van 15 partijen heeft dan ook een manifest ondertekent. Dit manifest is voor het afschaffen van de cv-ketel.

Allemaal aan de warmtepomp? Verlaag de aanschafkosten

De overheid ziet het liefst dat we gebruik gaan maken van een warmtepomp die de cv-ketel moet vervangen. Maar daar zit een hoog prijskaartje aan. Het beste zou zijn als de aanschafkosten voor een warmtepomp en hybride systemen goedkoper worden. En dit is niet onmogelijk, als we kijken naar de prijzen van zonnepanelen. Deze prijzen zijn de afgelopen jaren ook flink gedaald.

Heeft het verhogen van de subsidies zin?

De aanschafkosten voor zonnepanelen werden ondersteund met subsidies. Ook voor een warmtepomp kan men subsidie aanvragen net als voor de zonneboiler. Als de aanschafkosten hiervan ook nog eens flink dalen de komende jaren. Dan is overstappen op een duurzaam verwarmingssysteem heel makkelijk. De overheid zou zich dus moeten inspannen voor nieuwe financiële regels om dit waar te kunnen maken.

Het verhuren van warmtepompen is ook een optie volgens Essent

Er zijn veel meer mogelijkheden om dit proces te versnellen. Essent gaf al aan dat zij warmtepompen willen verhuren. Dit gebeurt immers ook al met zonnepanelen. Zo wordt voorkomen dat consumenten de aanschafkosten moeten dragen. Zo kan er ook gekeken worden naar de Opslag Duurzame Energie. Het geld uit deze subsidiepot gaat grotendeels naar duurzame energieprojecten. In 2018 is er 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de aanschaf van warmtepompen en zonneboilers.

De consument kan natuurlijk het gasverbruik terugdringen om zo vervuiling tegen te gaan. Hoe minder gas er wordt verbruikt des te beter. En als er minder gas wordt verbruikt dan zal het waterverbruik ook afnemen. Besparen op de totale energierekening doet u door op alles te bezuinigen. Dus van alles een beetje minder gebruiken. Daar valt ook uw energieverbruik onder. Bespaar daarmee €250 per jaar en stap vervolgens over. Met het overstappen pakt u er nog eens minimaal €250 per jaar extra mee. Gas en licht vergelijken wanneer heeft u dat voor het laatst gedaan?

7.2/10 - (218 stemmen)