Wat betaalt u in 2020 voor gas en licht?

Wat betaalt u in 2020 voor gas en licht? Heeft u nog steeds uw oude energiecontract dat maar doorloopt? Leg deze kosten eens naast de kosten voor dit jaar. Wie weet kunt u geld besparen. De jaarafrekening is waarschijnlijk al binnen. Wat zegt deze over uw verbruik over het vorige jaar? Bent u zuinig omgesprongen met gas en licht? Of kon dat beter?

Hoezeer we stil staan bij ons verbruik

Met de drukte van alle dagen staan we niet altijd stil bij het feit hoeveel we verbruiken. En in een groot gezin is daar vaak ook niet de tijd voor. Kinderen moeten op tijd gedoucht zijn voordat ze naar school gaan. En in de avonduren geldt dat ook. Op tijd slapen zodat iedereen s’morgens weer fit opstaat. Het kan een heel geregel zijn. Maar juist een gezin kan veel besparen. Zet een timer neer bijvoorbeeld. En geef aan dat een ieder vijf minuten kan douchen. Het voelt dan wel raar, want u wilt niemand beperken. Maar als de kids weten dat te lang douchen enorm veel gasverbruik kost. Dan kunnen zij een handje helpen.

Wat betaalt u in 2020 voor gas en licht?

Maar wat betaalt u in 2020 voor gas en licht? Een blik op de kosten van de energieleveranciers leert ons dat we nu per kWh €0,23 cent betaalt. En voor maar liefst €0,81 cent. Bekijken we het verschil tussen de kosten voor gas en licht? Dan is gas 3.5 keer duurder dan stroom. En stroom hebben we niet enkel voor licht nodig. Stroom gebruiken we voor onze apparatuur. Telefoonladers, oplader voor het scheerapparaat en tandenborstel. Dit zijn enkele voorbeelden. Want er zijn nog veel meer apparaten in huis die stroom nodig hebben.

Zuinig, zuiniger en zuinigst

Als we de gasprijzen bekijken zien we dat we daar dus zuiniger mee om kunnen gaan. En dat kan door de verwarming niet al te hoog te zetten. En vooral niet overal de kachels aan laten staan. Ga na waar u het meest verblijft en zet enkel daar de radiator aan. Uiteraard is dat uw eigen keus. Het is een richtlijn, niet iets dat u opgedragen wordt. Maar als u graag wilt besparen dan kunt u het beste beginnen met het gasverbruik. Doucht u voortaan een stuk korter en houdt u alleen de radiator in de woonkamer aan? Dan kunt u toch gauw een paar honderd euro op jaarbasis besparen.

Veel huishoudens hebben de radiator in de gang of een slaapkamer aan staan. Onbewust gaat dit vaak. Maar besef dan wel dat er gasverbruik verloren gaat. U verblijft immers niet altijd op de slaapkamer. En u komt enkel in de gang als u naar buiten gaat. Draait u s’avonds de thermostaat helemaal uit of zet u deze iets hoger? U kunt de thermostaat op 15 graden zetten. Anders moet uw cv harder werken in verband met het verwarmen van de ketel. Dit kost u niet heel veel extra. Als u de thermostaat helemaal op 0 zou draaien. Dan verbruikt uw cv juist meer gas.

Onnodig stroom verbruiken is zo 1990

Wat we ook aanraden is te letten op uw stroomverbruik. Stroom is inderdaad goedkoper dan gas. Maar denk ook eens aan uw stekkers. Deze in het stopcontact laten zitten kost u onnodig stroom. Een handige stekkerdoos met een aan/uit knop zorgt ervoor dat u meerdere apparaten direct van de stroom kunt halen. Zet dit elke avond uit, en u heeft dan ook niet te maken met sluipverbruik. Een apparaat neemt namelijk 24 uur lang stroom als u de stekker erin laat zitten. En dat is niet nodig.

De frequentie van uw wasbeurten kunnen bijdragen aan een hoger stroomverbruik. Dus wacht altijd tot de trommel geheel gevuld is. Zo hoeft u niet steeds kleine wasjes te draaien. En als het even kan: Hang uw was aan de waslijn op. In de winter kunt u de was dan niet buiten hangen. Maar een wasrek op zolder of in een slaapkamer voldoet ook. Een raam op een kier zetten zorgt ervoor dat er voldoende geventileerd wordt.

U kunt ook kiezen voor duurzaam gas en licht thuis. Dat kan door te kiezen voor een duurzame energieleverancier. Maar u kunt ook ledlampen plaatsen. Ledverlichting neemt veel minder stroom dan de ouderwetse verlichting. En er zijn zat energieleveranciers die echt duurzame energie leveren. U draagt op die manier uw steentje bij aan ons milieu, en u bespaart op uw energiekosten. Wilt u direct vergelijken en bekijken wie u de goedkoopste tarieven biedt? Dat kan uiteraard ook. Als u eenmaal de goedkoopste energieleverancier heeft gevonden is overstappen zo gepiept.

9.2/10 - (33 stemmen)