Vragen en antwoorden

1. Wat is GasWaterLicht.nl?

GasWaterLicht.nl is een onafhankelijke website waar je kosten van gas water licht kunt vergelijken en ook direct de overstap kan regelen. Je kunt het contract en de leverancier selecteren die je het meeste aanspreekt. Je kunt contracten vergelijken op basis van verschillende criteria, zoals prijs, contractlengte en soort stroom (groen of grijs). Vervolgens kun je direct de aanvraag plaatsen en neemt GasWaterLicht.nl de afhandeling volledig voor haar rekening. Je kunt dus zorgeloos overstappen of een nieuwe aanvraag plaatsen.

2. Zijn de diensten van GasWaterLicht.nl gratis?

Ja, het overstappen naar een andere leverancier via GasWaterLicht.nl is gratis. De kosten die gemaakt worden, worden betaald door de leveranciers en niet door jou als consument. De leveranciers betalen aan GasWaterLicht.nl een kleine vergoeding voor het aanbrengen van nieuwe klanten. Daarbij plaatsen zij hun voordeligste actietarieven bij ons op de site, zodat jij altijd verzekerd bent van het meest voordelige contract.

3. Waaruit blijkt dat GasWaterLicht.nl onafhankelijk vergelijkt?

GasWaterLicht.nl heeft geen banden met de energieleveranciers die op de site staan. Daarbij wordt er door de Nederlandse Mededingingsautoriteit toezicht gehouden op GasWaterLicht.nl. Ieder jaar worden wij getest op de onafhankelijkheid. Ook kunnen wij geen invloed uitoefenen op de volgorde waarin de leveranciers naar voren komen in de vergelijkingsresultaten, omdat wij de actuele tarieven van de leveranciers hanteren in de vergelijking. Ook hierop wordt toezicht gehouden door de NMa.

4. Hoe gaat het overstappen in zijn werk?

Overstappen naar een andere leverancier kan in drie eenvoudige stappen!

 1. Voer je postcode, huisnummer, verbruik en huidige leverancier in. Als je je jaarlijkse verbruik niet precies weet, dan kun je een gemiddelde invoeren.
 2. Je klikt op ‘Bereken nu’ en alle beschikbare contracten komen naar voren. Aan de hand van de filters kun je de contracten opvragen die aan je wensen en eisen voldoen. Vervolgens selecteer je het contract dat je wilt aanvragen.
 3. In het aanvraagscherm vul je je overige gegevens in. Door vervolgens op ‘Bevestigen’ te klikken, wordt de overstap in werking gesteld. Je krijgt en bevestiging per e-mail. Je hoeft nu niets meer te doen!

5. Hoe lang duurt het voordat de overstap daadwerkelijk heeft plaatsgevonden?

Dit hangt af van je huidige contractvorm. Er zijn drie mogelijkheden:
– Vrij opzegbaar contract
De overstap is gemiddeld binnen drie weken afgerond

– Nog lopend vast contract
De levering wordt overgenomen op het moment dat je oude contract afloopt. Indien je toch wilt overstappen en bereid bent een contractboete te betalen, dan kun je dit aangeven bij je nieuwe leverancier.

– Geen contract (aanvraag voor nieuw adres)
In het geval dat je gaat verhuizen of onlangs verhuisd bent, kan de overstap binnen 3 dagen geregeld worden. Je kunt in dit geval contact opnemen met onze klantenservice. Wij zorgen dan voor je dat de aanvraag bespoedigd wordt!

6. Moet ik zelf het contract bij mijn oude leverancier opzeggen?

Nee, dit is in principe niet nodig. Toch adviseren wij je voor de zekerheid toch de opzegbrief, die je bij de bevestigingsmail ontvangt, op te sturen. Deze brief kun je uitprinten en direct posten. Dit is een extra zekerheid voor het uitzonderlijke geval dat er ergens iets misgaat in het overstapproces.

7. Uit welke kosten bestaat mijn energierekening?

Er zijn verschillende onderdelen aan te geven waaruit je energierekening is opgebouwd. Er is een splitsing te maken tussen de kosten voor gas en de kosten voor stroom. Deze twee onderdelen bestaan weer uit andere kosten zoals leveringskosten, transportkosten, meterhuur heffingen en belastingen. Wanneer je overstapt naar een andere leverancier, dan kun je besparen op de leveringskosten. Deze kunnen veel verschillen per leverancier. Door op GasWaterLicht.nl de vergelijking te maken, kun je zien waar je het minste gaat betalen voor je energierekening.

8. Zijn de prijzen op GasWaterLicht.nl hetzelfde als op mijn energierekening?

Ja, deze prijzen en tarieven komen overeen. De leverancier rekent de tarieven en prijzen die op de site vermeld staan. Wij krijgen deze prijzen/ tarieven door van de energieleverancier en zorgen ervoor dat deze prijzen altijd up to date zijn, zodat je altijd precies krijgt wat je aanvraagt.

9. Kan ik mijn contract voortijdig beëindigen?

Ja, dat kan. Je moet dan wel een boete betalen wegens contractbreuk. De hoogte van deze boete is afhankelijk van de resterende looptijd. Hieronder tref je een overzicht van de boetes:

 • Contract stilzwijgend verlengd : €25 per product (€ 50 indien gas en stroom)
 • Resterende looptijd minder dat 1,5 jaar : € 50 per product (€ 100 indien gas en stroom)
 • De resterende looptijd 1,5- 2 jaar : € 75 per product (€ 150 indien gas en stroom)
 • Resterende looptijd 2-2,5 jaar : € 100 per product (€ 200 indien gas en stroom)
 • Resterende looptijd meer dan 2,5 jaar : € 125 per product (€ 250 indien gas en stroom)

Lees ook energieleverancier zonder waarborg

10. Wordt mijn gas licht en water tussentijds afgesloten als ik overstap?

De levering zal tussentijds niet worden afgesloten. De overstap is een administratieve afhandeling en de stroomlevering zal dan ook gewoon doorgaan. Ook aan je meter, aansluiting en leidingen hoeft niets te veranderen. De netbeheerder gaat alleen over tot afsluiting als rekeningen gedurende een bepaalde periode niet betaald worden, of als er na een wisseling van bewoners te lang wordt gewacht met het aanmelden van een nieuwe leverancier door de nieuwe bewoner.

Nog vragen?

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op! We helpen je graag.

Samenvatting kosten gas, water en licht

 • De gasrekening is de grootste kostenpost onder de kosten van gas, water en licht. Water is het goedkoopste van de drie;
 • Voor een gemiddeld huishouden met 3500 kWh stroom en 1500 m³ gas zijn de kosten voor gas, water en licht in 2021 met zo’n 66 euro omlaaggaan;
 • De gemiddelde kosten voor gas bedragen 111 euro per maand;
 • De gemiddelde kosten voor elektriciteit (licht) bedragen 34 euro per maand;
 • Op basis van een driepersoonshuishouden betaalt een gezin 19 euro per maand aan waterkosten. Daarmee is dit het laagste bedrag uit het rijtje.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor gas, water en licht per maand in 2021?

Gas, water en licht zijn iedere maand een flinke kostenpost. Met welke kosten kunt u nu echt rekening houden? In principe verschilt dit natuurlijk per huishouden. Zo verbruikt u in een eenpersoonshuishouden in een klein appartement natuurlijk aanzienlijk minder energie dan wanneer u een vrijstaand huis heeft waar zes personen in wonen. Daarom is het belangrijk om de kosten op te splitten.

Hieronder volgt een overzicht van de gemiddelde kosten van gas, water en licht per maand.

Woning 1 pers. 2 pers. 3 pers. 4 pers. 5 pers. 6 pers.
Flat 126 153 167 179 192 198
Tussenwoning 149 176 190 202 215 221
Hoekwoning 168 198 212 221 234 240
2 onder 1 kap 187 214 228 240 253 259
Vrijstaand 224 251 265 277 290 296
Gemiddeld 171 198 212 224 236 242

Overzicht kosten gas, water en licht per woningtype en aantal personen per huishouden

Deze kosten zijn gebaseerd op het gemiddelde verbruik per maand per huishouden. De gemiddelde kosten van gas, water en licht zijn in de berekening gebruikt en de kosten zijn afgerond op hele euro’s. Dit is berekend op basis van cijfers van 2021 en is inclusief vaste kosten, btw en belastingen. Hieronder volgt een uitgebreidere toelichting.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor gas, water licht voor een eenpersoonshuishouden?

De gemiddelde kosten voor gas, water en licht voor een eenpersoonshuishouden komen uit op 171 euro per maand. Per type woning kan dit flink verschillen. Vanzelfsprekend zijn de kosten voor een eenpersoonshuishouden in verhouding erg hoog. Immers moet u alles alleen betalen en verbruikt ook alleen de energie.

Als u de televisie aanzet kijkt u er alleen naar, maar ook als u de verwarming opendraait wordt de gehele woonkamer alleen voor u opgewarmd. Als u met andere personen in huis woont zullen ook zij daarvan genieten. De gemiddelde kosten per persoon dalen daardoor aanzienlijk. Een klein lichtpuntje: u betaalt wel minder kosten aan water, omdat u in de regel minder water verbruikt dan wanneer u met meerdere personen woont. Immers staat alleen u onder de douche en hoeft de vaatwasser bijvoorbeeld minder vaak te draaien.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor gas, water licht voor een

tweepersoonshuishouden?

De gemiddelde kosten van een tweepersoonshuishouden zijn, per persoon, al een stuk lager dan wanneer u alleen woont. Immers geniet u nu gezamenlijk van de verwarming of kijkt u bijvoorbeeld gezamenlijk televisie. De totale kosten zijn echter wel hoger, omdat er meer elektrische apparatuur wordt gebruikt. Bovendien wordt er ook meer water gebruikt omdat er bijvoorbeeld vaker gedoucht wordt.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor gas, water licht voor een

driepersoonshuishouden?

De gemiddelde kosten voor een driepersoonshuishouden zijn slechts iets hoger dan voor een tweepersoonshuiden. Het gasverbruik is in de regel stabiel, maar uiteraard ligt dit nog wel aan het type woning. Zo is duurzaamheid een belangrijk thema. Hoe goed is een woning geïsoleerd? Ook dient u rekening te houden met hogere kosten voor water. Gelukkig is water in verhouding erg goedkoop.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

driepersoonshuishouden
Een driepersoonshouden

Wat zijn de gemiddelde kosten voor gas, water licht voor een

vierpersoonshuishouden?

De kosten voor gas, water en licht voor een vierpersoonshuishouden liggen vanzelfsprekend iets hoger. Er wordt meer gedoucht, maar ook worden er meer elektronische apparaten gebruikt. Ook hiervoor geldt: het gasverbruik ligt vrij stabiel en dat is ook direct de hoogste kostenpost. Wel wordt er meer water gebruikt en dient er meer water verwarmd te worden.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor gas, water licht voor een

vijfpersoonshuishouden?

Uiteraard zijn er ook meer dan voldoende huishoudens die bestaan uit vijf personen. Alhoewel het elektriciteitsverbruik iets hoger ligt, is het gasverbruik relatief stabiel ten opzichte van een vierpersoonshuishouden. Er wordt in de regel iets meer water verbruikt en ook meer elektriciteit. Voor een groot huishouden als dit is het erg interessant om zonnepanelen te nemen. Daarmee kan een groot gedeelte van de energiebehoefte worden opgewekt. Daarmee kunt u flink besparen op de kosten voor gas, water en licht (de energiekosten).

Wat zijn de gemiddelde kosten per woningtype?

De gemiddelde kosten voor gas, water en licht kunnen per woningtype ook nog flink verschillen. Zo is een flat vele malen goedkoper dan een vrijstaande woning. Immers wordt een flat omgeven door andere appartementen en vangt daardoor veel minder tocht op. Hieronder volgt een overzicht van de gemiddelde kosten voor gas, water en licht op basis van het woningtype.

Wat zijn de gemiddelde energiekosten van een appartement (flat)?

Als u een in flat woont zijn de kosten relatief laag. Immers wordt uw appartement omgeven door andere appartementen. Als voordeel daarvan profiteert u ook van de warmte van omliggende woningen. Bovendien heeft u minder last van wind zoals dit wel het geval is bij bijvoorbeeld een vrijstaande woning. Uiteraard speelt het energielabel hier ook nog een belangrijke rol in. Indien uw woning tocht zal er meer energie verloren gaan. Daarom kan het ook lonen om te investeren in duurzame maatregelen.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

kosten gas water licht flat
De kosten voor gas, water en licht van een flat zijn relatief laag

Wat zijn de gemiddelde energiekosten van een tussenwoning?

Woont u in een tussenwoning? Dan zullen het gas, water en licht kosten al iets hoger zijn. Uw woning is doorgaans groter en bovendien heeft u geen onder- en/of bovenburen. Ook hiervoor geldt dat uw energielabel hierin een grote rol speelt. Heeft u uw woning goed geïsoleerd? Dan zal het energieverbruik erg meevallen. Heeft u daarentegen een relatief oude woning en heeft u deze niet verduurzaamd? Dan kunt u rekening houden met hogere kosten. Energiebesparende maatregelen doorvoeren kan natuurlijk duur zijn, maar dit kan u op lange termijn ook veel opleveren.

Wat zijn de gemiddelde energiekosten van een hoekwoning?

Beschikt u over een hoekwoning? Dan betekent dit dat u meer wind vangt een tussenwoning. In de regel is een hoekwoning daardoor ook minder energiezuinig. U zult uw woning immers extra moeten verwarmen. De duurzaamheid van uw woning speelt hierin echter een grote rol. Indien u uw woning goed geïsoleerd heeft krijgt u hier immers minder mee te maken. Voor hoekwoningen kan het vaak ook lonen om zonnepanelen te nemen. Immers heeft u een vaak een relatief grote energiebehoefte en het is dan wel erg prettig als u hierop kunt besparen.

Wat zijn de gemiddelde energiekosten van een vrijstaande woning?

Heeft u een vrijstaande woning? Dan zijn de kosten voor gas, water en licht relatief hoog. Er zijn geen andere woningen om u heen die de wind afhouden, waardoor u volop zelf zult moeten verwarmen. Duurzame maatregelen zijn daarom in dat geval extreem belangrijk. Zo is het belangrijk dat u uw woning goed isoleert. Zorg ervoor dat het niet tocht in uw woning zodat u geen onnodige stookkosten maakt. Verder is het zonnepanelen in dit geval extra interessant. Indien u uw eigen stroombehoefte kunt opwekken kunt u daarmee flink besparen. In combinatie met een warmtepomp is dit extra aantrekkelijk. Op die manier bent u minder afhankelijk van gas en dat zijn de hoogste kosten van uw energierekening. Hieronder leest u over de gemiddelde kosten van gas per maand.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

kosten gas water licht vrijstaande woning
De kosten voor gas, water en licht van een vrijstaande woning zijn relatief hoog

Wat zijn de gemiddelde kosten voor gas per maand?

Gas wordt voornamelijk gebruikt om uw woning te verwarmen. Daarnaast wordt warm water ook vaak verwarmd met behulp van gas. Heeft u thuis een gasfornuis? Dan wordt deze vanzelfsprekend ook verhit met behulp van gas. Het gasverbruik is vooral afhankelijk van het type woning waarin u woont. Het aantal personen dat in een huis woont doet er daardoor ook minder aan toe. Immers: als u met zijn allen in de woonkamer zit hoeft de woonkamer maar eenmaal verwarmd te worden. Hieronder volgt een overzicht van de gemiddelde kosten van gas:

Woningtype Gemiddeld verbruik p/j Kosten per maand
Flat 990 m³ € 87
Tussenwoning 1.290 m³ € 108
Hoekwoning 1.510 m³ € 123
2 onder 1 kap 1.710 m³ € 136
Vrijstaand 2.200 m³ € 169
Gemiddeld 1.340 m³ € 111

Overzicht gemiddelde kosten van gas per jaar en per maand

Deze kosten zijn gebaseerd op het gemiddelde gastarief van 81,36 eurocent per m³ (cijfers van 2021). Ook de gemiddelde vaste kosten van 20,17 euro per maand inclusief 21 procent btw zijn hierbij inbegrepen. De bedragen zijn afgerond op hele euro’s. De kosten kunnen verschillen omdat er immers een vrije markt is voor gas en licht. U kunt dus op deze kosten besparen (wat niet het geval is voor water, omdat er een vaste waterleverancier is).

Wat zijn de vaste kosten voor gas?

Maandelijks worden er vaste kosten van uw rekening geschreven voor gas. Gemiddeld bedraagt dit, op basis van cijfers uit 2021, 20 euro en 17 cent per maand. Met dit geld wordt onder andere het gasnetwerk onderhouden. De vaste kosten (eerder bekend als vastrecht) kan flink verschillen per energieleverancier. Op jaarbasis komen er verschillen voor tot bijna 100 euro. Ook daarom is het belangrijk om zo goed mogelijk te vergelijken. Gas is nu eenmaal al duur genoeg.

Wat zijn de variabele kosten voor gas?

Uiteraard hanteert iedere energieleverancier ook variabele kosten voor gas. Dat zijn simpelweg de kosten die u betaalt per m³. Ook hiervoor geldt: de kosten kunnen flink uiteenlopen. Het gemiddelde gastarief van 81,36 eurocent per m³.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

kosten gas water licht
De kosten voor gas zijn hoog in verhouding tot de andere energiekosten

Hoe kan ik besparen op de kosten van gas?

Wilt u graag besparen op uw de kosten voor gas? Dan is het raadzaam om elk jaar te kiezen voor een nieuwe energieleverancier. U wordt dan ieder jaar weer opnieuw klant bij een energieleverancier. Het voordeel daarvan is dat u ieder jaar ook weer kunt profiteren van een welkomstkorting. U kunt uw energiekosten gemakkelijk online berekenen en eenvoudig online overstappen. De overstap wordt voor u geregeld. Uiteraard kunt u daarvoor onze energievergelijker raadplegen.

Bespaartips voor gas

Niet alleen de overstap maken kan zorgen voor een flinke besparing. U kunt immers ook gewoonweg minder gas verbruiken. Maak gebruik van de volgende tips en u zult merken dat het gasverbruik flink zal dalen:

 • Zet de thermostaat een graadje lager. De meeste huishoudens stellen de thermostaat in op 20 graden Celsius. Kies gerust eens voor 19 graden Celsius en daarmee zal het gasverbruik met zeven procent dalen. Heeft u het koud? Trek dan een trui aan of lig op de bank onder een dekentje;
 • Draai de radiator helemaal uit in de ruimtes waar u zich niet begeeft;
 • Met behulp van deurdrangers sluiten de deuren zichzelf, waardoor er minder tocht is in huis. Dat resulteert weer in minder warmteverlies en de verwarming hoeft hierdoor ook minder hard te werken;
 • Zet de thermostaat uit een uur voordat u vertrekt of u bed gaat. Bent u helemaal niet thuis? Stel de thermostaat in op 15 graden Celsius;
 • U kunt prima slapen in 15 graden Celsius. De slaapkamer hoeft niet zo warm te zijn;
 • Stel een thermostaatklok in waardoor de temperatuur altijd op gewenste temperatuur is. U hoeft dan niet steeds na te denken over de thermostaat;
 • Kies eventueel voor een slimme thermostaat. Daarmee kunt u de temperatuur op afstand instellen met behulp van uw smartphone.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor licht (elektriciteit) per maand?

In tegenstelling tot gas zijn de gemiddelde kosten voor licht (elektriciteit), en wat overigens ook geldt voor water, wel op basis van het aantal personen dat in huis woont. Als er meer mensen in een huis wonen zullen er ook meer elektrische apparaten worden gebruikt. Zo hebben de kinderen vaak op smartphones en een televisie op de kamer. De kosten van elektriciteit hangen echter sterk samen met de elektrische apparaten. Ook het energielabel is hierbij erg belangrijk. Er bestaan immers extreme zuinige apparaten, maar er zijn ook zeer onzuinige apparaten. Hieronder volgt een overzicht van de actuele kosten op basis van cijfers van 2021.

Aantal personen in huis Gemiddeld gebruik p/j Kosten per maand
1 1.825 kWh € 15
2 2.860 kWh € 34
3 3.400 kWh € 45
4 3.930 kWh € 55
5 4.180 kWh € 59
Gemiddeld per huishouden 2.832 kWh € 34

Overzicht gemiddelde kosten van licht per jaar en per maand

Deze kosten zijn gebaseerd op het gemiddelde elektriciteitstarief van 2021, bestaande uit 22,54 eurocent per kWh. Ook de vaste kosten en 21 procent btw zijn inbegrepen. Daarnaast is er rekening gehouden met de jaarlijkse belastingteruggave van 527,17 euro (2021). Alle bedragen zijn afgerond op hele euro’s.

Wat zijn de vaste kosten voor licht?

Voor de afname van elektriciteit betaalt u maandelijks vaste kosten. Dit stond eerder altijd bekend als vastrecht, maar heet nu officieel ‘vaste kosten’. Elke energieleverancier vraagt hiervoor weer een ander bedrag. Het bedrag kan daardoor ook flink verschillen per leverancier. Gemiddeld komt dit uit op 24,66 euro per maand. Een gedeelte daarvan wordt gestort op de rekening van de netbeheerder. Daarmee onderhouden zij onder andere het elektriciteitsnetwerk. Het kan dus ook lonen om hierop te vergelijken. Als u bijvoorbeeld veel eigen energie opwekt via zonnepanelen is het wel erg prettig als u lage vaste kosten hebt iedere maand. Immers neemt u geen of weinig energie af.

Wat zijn de variabele kosten voor licht?

Uiteraard bestaan er ook variabele kosten voor licht. Daar heeft u zelf een grote invloed op. Immers zet u de lampen zelf wel of niet aan. De gemiddelde variabele kosten kunnen flink verschillen per energieleverancier. Ook daarom kan het dus lonen om een goede vergelijking te maken tussen energieleveranciers.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

elektriciteit
De kosten voor elektriciteit zijn gering

Hoe kan ik besparen op de kosten van elektriciteit?

Er zijn ontzettend veel bespaarmogelijkheden op het gebied van elektriciteit. Zo kunt u ervoor kiezen om jaarlijks de overstap te maken van energieleverancier. Als u jaarlijks overstapt kunt u namelijk profiteren van een welkomstkorting. De kosten voor zowel gas en licht zullen daardoor dalen. In Nederland kunt u alleen niet overstappen van leverancier van water. Overstappen van gas- en lichtenergieleverancier is erg eenvoudig en uiteraard kan dit allemaal online. Daarvoor kunt u een vergelijking maken op onze website.

Bespaartips voor licht (elektriciteit)

Er zijn ook meer dan voldoende bespaartips op het gebied van licht (elektriciteit). Hieronder volgen een aantal praktische tips die u direct kunt toepassen:

 • Vervang gloeilampen door ledlampen en bespaar daarmee tot 130 euro per jaar. Energiezuinige ledlampen verbruiken veel minder stroom;
 • Was op lage temperaturen en bespaar daarmee tot 130 euro per jaar. Wassen op 30 graden Celsius is simpelweg de helft goedkoper dan wassen op 60 graden Celsius;
 • Vermijd het gebruik van de droger en hang uw was op. Daarmee kunt u tot 88 euro op jaarbasis besparen;
 • Vervang uw vloerverwarmingspomp en bespaar tot 100 euro per jaar. Oudere pompen hebben maar een stand en staan daardoor op een vol vermogen aan. Modernere pompen hebben meerdere standen en zijn veel zuiniger;
 • Vervang uw oude koelkast en bespaar daarmee tot 40 euro per jaar. Moderne koelkasten zijn veel energiezuiniger en kunnen daarmee op langere termijn uit. Kies bij voorkeur voor een koelkast die past bij uw huishouden. Woont u alleen? Neem dan een kleine koelkast;
 • Ontdooi uw vriezer. De vriezer werkt het beste als u deze met enige regelmaat ontdooid. Stel de vriezer in op -18 graden Celsius. Kouder is echt niet nodig;
 • Voorkom sluipverbruik en trek alle stekkers uit het stopcontact van apparaten die u niet gebruikt. Daarmee kunt u op jaarbasis al gauw 100 euro besparen.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor water per maand?

Energiekosten zijn maandelijks terugkerende kosten en dat geldt uiteraard ook voor water. Een huishouden verbruikt jaarlijks maar liefst 46.100 liter water. Het waterverbruik is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is dat bijvoorbeeld sterk afhankelijk van het aantal personen dat in een huis woont. Een derde van het water gaat namelijk op in water en douchen.

Als er meerdere personen in een huis wonen zullen er dus ook meer kosten ontstaan voor water omdat er immers meer gedoucht wordt. Dat geldt ook min of meer voor gas en licht, maar wel in mindere mate. Als drie personen zich in de woonkamer bevinden hoeft de kachel maar een keer aan en ook het licht hoeft maar een keer aan.

Wat zijn dan nu precies de gemiddelde kosten voor water? In het onderstaande overzicht treft u een handige tabel met de kosten voor water:

Aantal personen in huis Gemiddeld gebruik p/j Kosten per maand
1 46 m³ € 10
2 93 m³ € 15
3 135 m³ € 19
4 163 m³ € 21
5 184 m³ € 23

Overzicht gemiddelde kosten van water per jaar en per maand

Deze cijfers zijn berekend op basis van het gemiddelde tarief van € 1,15 per m³. Ook de gemiddelde vaste kosten van € 67,51 zijn hierbij inbegrepen. Het bedrag is inclusief 9 procent btw en het bedrag is afgerond.

Houd er rekening mee dat de exacte kosten iets kunnen verschillen aangezien de kosten per waterleverancier verschillen in Nederland. Omdat de bedragen zijn afgerond is dit echter een vrij accurate berekening van de gemiddelde kosten voor water. Het is gebaseerd op actuele cijfers uit het jaar 2021.

Wat zijn de vaste kosten voor water?

Water kost uiteraard ook geld. Ook hiervoor betaalt u maandelijks vaste kosten. Dat geld wordt gebruikt voor het beheer en het onderhoud van de waterleidingen. Per regio kunnen de vaste kosten verschillen. De waterleverancier bepaalt namelijk de prijs voor de vaste kosten van water.

Wat zijn de variabele kosten voor water?

De variabele kosten bestaan uit uw verbruik. Men berekent hiervoor een bepaald tarief per m³ water (1 m³ = 1.000 liter). De variabele kosten kunnen eveneens verschillend zijn per regio. Ook daarvoor geldt: uw waterleverancier bepaalt de tarieven.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

water
De kosten voor water zijn in Nederland relatief laag

Overige kosten voor water

Daarnaast bestaat u nog een aantal overige kosten voor water. Zo betaalt u uiteraard ook belasting en btw, zoals u dat ook gewend bent voor de kosten van gas en licht. Gelukkig zijn de kosten van belasting op water wel lager. Water is namelijk erg goedkoop in Nederland. Aangezien dit ook nog eens erg schoon is ten opzichte van veel andere landen is dat natuurlijk wel erg prettig.

Hoe kan besparen op de kosten van water?

Wilt u graag besparen? Helaas kunt u niet besparen op de kosten van water, zoals u dat wel kunt met gas en licht. U kunt namelijk niet uw eigen waterleverancier uitkiezen, zoals u wel uw eigen energieleverancier kunt uitkiezen. Elke regio heeft een vaste waterleverancier en daar is geen keuze uit. Er is daarmee dus geen vrije markt op het gebied van water.

Bespaartips voor water

Alhoewel u niet kunt overstappen van waterleverancier kunt u uiteraard wel besparen op de kosten voor water. Net als voor gas en licht zijn er namelijk ook manieren om te besparen op de kosten van water. Hieronder volgt een overzicht van handige tips:

 • Neem een douche in plaats van een bad. Onder de douche verbruikt u 15 liter water per minuut. Als u vijf minuten doucht verbruikt u daarmee 75 liter water. Een gemiddeld bad heeft circa 130 liter water nodig om gevuld te worden;
 • Douche niet langer dan vijf minuten, want daarmee bespaart u nu eenmaal veel water. Daarnaast bespaart u ook op de kosten van gas en licht;
 • Draai de kraan met enige regelmaat dicht. Bent u aan het tandenpoetsen? Tijdens het poetsen kan de kraan simpelweg dicht;
 • Gebruik eens een emmer als u bijvoorbeeld uw auto gaat wassen. Deze vult u een keer in plaats van een waterslang dit steeds aanstaat;
 • Water hergebruiken kan ook veel besparing opleveren. Daarvoor kunt u een systeem laten inbouwen in uw badkamer. Raadpleeg een expert;
 • Regenwater kan benut worden voor bepaalde zaken. Zo kunt u dit bijvoorbeeld door het toilet spoelen;
 • Was kleding zo koud mogelijk. Wassen op 90 graden Celsius is vaak overbodig. Kies liever voor 30 of 40 graden Celsius;
 • Tuinsproeiers verbruiken veel water en zijn meestal overbodig. Het regent immers genoeg in Nederland;
 • Zorg voor onderhoud van uw waterinstallaties. Controleer de kranen en leidingen regelmatig om lekkages te voorkomen;
 • Kies voor een energiezuinige douchekop. Hier komt minder water uit en dit vermindert het comfort niet;
 • Sluit toestellen rechtstreeks aan op de boiler.

Groene energie en de kosten voor gas, water en licht

Tegenwoordig bieden ontzettend veel energieleveranciers ook groene energie aan. Deze vorm van energie is duurzaam opgewekt en er wordt hierbij minder of geen schadelijke CO2 uitgestoten. Hierbij kunt u onder andere denken aan windenergie, waterkrachtenergie of zonne-energie. Verschilt dit dan nog in de kosten voor gas, water en licht? Bij sommige energieleveranciers is groene energie zelfs goedkoper dan ‘gewone’ energie. Andere bedrijven maken deze duurzame vorm van energie juist iets duurder.

Daarom is het ook raadzaam om een goede vergelijking te maken. Op die manier kunt u namelijk flink besparen op de kosten van gas, water en licht. Daarvoor kunt u onder andere onze energievergelijker gebruiken. Hierbij kunt u ook zelf aangeven of u wel of niet gebruik wilt maken van groene energie. Op basis van uw invoer staat de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

groene energie gemiddelde kosten gas water licht
Groene energie is soms net zo goedkoop als grijze energie

Nieuwe ontwikkelingen en verwachtingen van de kosten voor gas, water en licht

Op het gebied van gas, water en lichten, en de kosten hiervan, staan de ontwikkelingen eigenlijk nooit stil. De overheid wijzigt met enige regelmaat de tarieven.

Bij Prinsjesdag wordt er ieder jaar wel iets bekend gemaakt over de kosten van gas, water en licht. In 2021 heeft de overheid de energiebelasting op gas verhoogt. De energiebelasting op elektriciteit is daarentegen verlaagd.

De vermindering van energiebelasting (eerder bekend als heffingskorting) neemt juist toe. Dat zal een flink effect hebben op de totale kosten voor gas, water en licht. Voor een gemiddeld huishouden met 3500 kWh stroom en 1500 m³ gas zullen de kosten voor gas, water en licht in 2021 met zo’n 66 euro omlaaggaan.

Besparen op gas, water en licht?

Wilt u graag besparen op gas, water en licht? Dan zijn er meerdere bespaarmethodes. Zo kunt u simpelweg minder energie verbruiken, maar ook kunt u kiezen voor een voordeligere energieleverancier. In Nederland heeft u een vrije keuze uit energieleveranciers. U bepaalt dus zelf wie uw stroom en gas levert (mits u stadsverwarming ontvangt).

Het is raadzaam om jaarlijks over te stappen want dan kunt u namelijk ook jaarlijks profiteren van een scherpe welkomstkorting. Daarvoor kunt u hier energie vergelijken voor de beste deal. Voor uw gemak staat de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan.

Heeft u nog vragen aan de hand van dit artikel? Of heeft u misschien nog wel aanvullingen voor ons? Laat het ons gerust weten in de reacties of neem contact met ons op via het contactformulier. Regelmatig updaten wij dit artikel over de gemiddelde kosten voor gas, water en licht zodat u altijd op de hoogte blijft van de ontwikkelingen.