Verplichtte gasaansluiting wordt geschrapt door Kabinet

Minister Kamp heeft vandaag bekend gemaakt de verplichtte gasaansluiting te gaan schrappen. Dit betekent dat vooral nieuwbouwhuizen niet meer automatisch worden aangesloten op het Nederlandse gasnetwerk. Hiermee is de eerste maatregel om het gasverbruik tegen te gaan vastgelegd.

CO2 neutrale toekomst beter voor het klimaat

Ook word er naar andere mogelijkheden gekeken om het gasverbruik terug te kunnen dringen. Minister Kamp wijst daarom ook naar de bouw van nieuwe offshore windmolenparken. Het doel is om in 2050 CO2 neutraal te zijn. Nu is het zo dat een bewoner een aanvraag moet doen om zich af te kunnen sluiten van het gasnetwerk. De kosten hiervoor zijn ook vrij duur gemiddeld €600 voor het verwijderen van de gasaansluiting.

Vanaf 2018 geen verplichtte gasaansluiting meer

De nieuwe wet moet ingaan vanaf 2018 en in de plaats daarvoor zal er een recht komen op een verplichtte warmteaansluiting. De minister wil in de toekomst alleen nog maar warmtenetwerken die op stroom, groen gas of bodemwarmte werken. Het gebruik van aardgas zal dan alleen nog maar gebruikt worden voor de industrie  maar alleen als de CO2 uitstoot kan worden opgeslagen.

9 miljard geïnvesteerd in duurzame energie

Om de transitie naar duurzame energie te kunnen maken zullen er meer maatregelen moeten worden genomen. Zo wil Kamp overschakelen naar volledig elektrisch rijden maar ook overschakelen naar het verduurzamen van woningen. Zo moeten er vanaf 2025 alle nieuwe auto’s elektrisch zijn. Het kabinet heeft 9 miljard euro geïnvesteerd in duurzame projecten voor de toekomst en in 2017 word er nog eens 12 miljard extra geïnvesteerd. Er moet meer geld komen voor nieuwe zonneparken en projecten met geothermische warmte.

4.1/10 - (27 stemmen)