Tips om water te besparen

We horen altijd van alles over het besparen op energie door over te stappen naar een goedkopere, liefst groene, energieleverancier, door A+++ apparaten aan te schaffen en apparaten die we niet gebruiken uit te zetten. Hoewel we ook wel over waterbesparing horen, vooral met warm weer, blijft deze vorm van besparing toch onderbelicht. Daarom helpen we je graag een handje op weg met deze tips!

 

Afwassen

Indien je je vaat met de hand wast, kun je het beste een teiltje vullen. De kraan open laten staan, kost namelijk veel water. Hoewel met de hand afwassen een stuk beter is voor het laag houden van je waterverbruik, zal je ongetwijfeld meestal gebruikmaken van een vaatwasser. Zet de machine enkel aan wanneer deze goed gevuld is en maak het liefst gebruik van het ecoprogramma. Daarnaast kun je natuurlijk zowel veel water, als elektriciteit besparen door je oude vaatwasser te vervangen met een A+++ apparaat. Dezelfde principes gelden voor het gebruiken van een wasmachine.

 

 

 

Onder de douche

Het is de meest bekende en tegelijkertijd de minst populaire manier om water te besparen: korter douchen. Toch is het zeer effectief, want een groot deel van ons gebruikte water eindigt in het doucheputje. Je kunt bovendien gebruikmaken van een waterbesparende douchekop. Sta je te wachten op het warm worden van het water? Plaats dan een emmer onder de straal. Dit opgevangen water kun je gebruiken om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen of de planten water te geven.

 

Vang regenwater op

Dit kun je natuurlijk doen door een regenton te kopen. Dat water is perfect voor bijvoorbeeld het bewateren van je planten. Je kunt het ook wat grootser aanpakken door te investeren in een regenput. Het opgevangen water kun je gebruiken voor het doorspoelen van het toilet en om je was te doen. Het is wel een grote investering en het kan je tussen de 1.500 en 6.000 euro kosten, afhankelijk van het soort regenput en de inhoud. In de regel zal je de aankoop in zeven tot tien jaar terugverdienen.

 

Het toilet doorspoelen

Je kunt het toilet makkelijker op een zuinige manier doorspoelen, wanneer het over een dubbele spoeling beschikt. Beschikt jouw wc daar niet over? Dan zal je creatief moeten zijn. Zoals al genoemd kun je water dat je onder de douche opgevangen hebt, gebruiken. Je kunt er daarnaast voor kiezen om de inhoud van je toiletreservoir te ‘verkleinen’. Dit doe je door er een gevulde waterfles in te plaatsen. Wanneer je er een fles van 1,5 liter in plaatst, betekent dit dat dat je per spoeling 1,5 liter water bespaart!

9.7/10 - (3 stemmen)