Op energie besparen? Deze apparaten kunnen de deur uit!

De meeste energie besparen we door op de kleine dingen te letten. Je maakt bijvoorbeeld gebruik van eco-programma’s, schakelt apparaten uit in plaats van ze op stand-by te laten staan en je doet aan energie vergelijken om een goedkoper en groener contract te bemachtigen.

Als je zaken rigoureus wilt aanpakken, kun je ook een stap verder gaan door deze drie grote energieverbruikers uit huis te bonjouren.

De vaatwasser

De vaat met de hand wassen, is misschien wel ’s werelds meest ongeliefde huishoudklusje. Toch kan het zo zijn voordelen hebben, wanneer je de vaatwasser het huis uitzet. Ten eerste kan een apparaat dat je niet hebt niet kapot gaan. Je hoeft je vaatwasser dus nooit meer te laten repareren. Ten tweede kun je gezellig samen met je partner of je kind afwassen. Het is het beste klusje voor het voeren van diepe gesprekken! Ten derde bespaar je natuurlijk veel op stroom en water, wanneer je met de hand wast. Die vlieger gaat echter alleen op, wanneer je gebruikmaakt van een teiltje. Laat dus niet eindeloos de kraan open staan.

De droger

In kleine huishoudens is een droger wellicht een noodzaak, maar vaak kun je het ook prima zonder af. De was op een droogrek hangen, kost je niets en het is ook nog eens beter voor je kleding en beddengoed! Of je de was nu in de tuin, op het balkon of in de logeerkamer ophangt, alles droogt vanzelf. Als je je was binnenshuis laat drogen, zet dan een raampje open om een te hoge luchtvochtigheid te voorkomen

De extra vriezer in de bijkeuken

Je kent het wel – die extra vriezer in de kelder of bijkeuken die je gebruikt, wanneer je lekker wilt hamsteren in de supermarkt. Natuurlijk kun je veel besparen door gebruik te maken van kortingen op diepvriesproducten, maar als je een extra vriezer draaiende moet houden om er al je extra eten in kwijt te kunnen, is de kans groot dat je uiteindelijk helemaal niet goedkoper uit bent. Bovendien is de extra vriezer bij velen een oud apparaat met een niet al te zuinig energielabel. Heb je de extra vriezer toch nodig? Dan kun je het beste een A+++- apparaat kopen.

 

Wat als je nu niet zonder kunt?

Wellicht kun je niet zonder je vaatwasser, droger en/of extra vriezer. Toch kun je nog steeds veel besparen! Maak, indien mogelijk, gebruik van eco-standen en doe de vaatwasser en droger enkel aan, wanneer deze vol zitten. Ook het energieverbruik van de vriezer gaat omlaag, wanneer deze goed gevuld is. Toch nog een goed excuus om die diepvriespizzakorting niet aan je neus voorbij te laten gaan!

9.6/10 - (11 stemmen)