Onze kosten voor energie flink duurder dan tien jaar terug

Onze kosten voor energie flink duurder dan tien jaar terugOnze kosten voor energie flink duurder dan tien jaar terug. Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek. En dat klopt ook wel. In percentages gemeten komt dat op ongeveer 14%. De tarieven voor energie en gas zijn altijd wel onderhevig aan schommelingen. Maar we betalen ook enorm veel aan belastingen voor de energierekening. Dit jaar is de energiebelasting voor gas al €100 duurder. De belasting op elektriciteit steeg minder hard (€61 meer in 2019).

Klimaatsafspraken drijven energiekosten op

De energiebelasting op elektriciteit is de afgelopen twee jaar gedaald, maar de belastingvermindering daarentegen is verlaagd. Dus per saldo betalen we dus meer en voelen we niets van de lagere energiebelasting op elektriciteit. De overheid heeft het geld van de energiebelasting nodig om Nederland duurzamer te maken. Voor huishoudens die een laag inkomen hebben is de energierekening nog amper te betalen.

We verwachten nog hogere energiekosten

De verwachting is dan ook niet dat de energierekening goedkoper zal worden de komende jaren. Eerder duurder, want de Opslag Duurzame Energie wordt ook hoger. Huishoudens met een gemiddeld verbruik zullen dit het meeste voelen. Toch is het niet aan te raden om te kiezen voor een meerjarig contract. Er kan uiteraard in de tussentijd nog genoeg gebeuren. Meerdere elementen zorgen voor een hogere energierekening.

Gas duurder dan stroom

Hebben we een koude winter? Dan zal de vraag naar gas toenemen en dat drijft de tarieven ook op. Het betekent niet dat er nooit meer bespaard kan worden. Dit kan altijd. En die besparing heeft u ook zelf in de hand. Door slimmer met uw verbruik om te gaan kunnen de energiekosten verlaagd worden. De overheid heeft het gebruik van gas al flink duurder gemaakt. Dit in de hand houden is dus verstandig.

Energiebelasting de laatste tien jaar ook duurder geworden

Tien jaar terug betaalden we voor gas €0.70 en voor elektriciteit €0.17. Gas was toen dus ook prijzig. Maar over de hele linie bekeken betaalde een huishouden met een verbruik van 3500 kWh en 1500 m3 per jaar zo’n €1750. Anno 2019 ligt dat bedrag al op 2050 per jaar. In de tussen liggende jaren daalden de tarieven voor energie en gas steeds. In 2009 betaalden we €0.10 ct per kWh aan energiebelasting op stroom, dat ligt nu al op €0.14 ct per kWh.

Maak gretig gebruik van de welkomstkortingen

De conclusie is dus niet rooskleurig en de energiekosten worden duurder. Blijf dus altijd gas licht vergelijken. Doe dit het liefst ieder jaar zodat u uw voordeel kunt pakken. De energieleveranciers concurreren nog steeds met elkaar. En u als consument bent de inzet. Maak daar gretig gebruik van en kies altijd de goedkoopste energieleverancier. Er zijn altijd vele kortingen te vinden. Het uitzoeken van de energie aanbiedingen is geen tijdrovend klusje. Als u ons uw verbruik en postcode opgeeft dan vinden wij snel de goedkoopste energieleverancier.

 

8.2/10 - (55 stemmen)