Nota van waterbedrijf ingewikkeld? Daar moet verandering in komen van de ACM

U ontvangt per kwartaal uw nota van het waterbedrijf en moet deze betalen. Hierop staat de prijs van het drinkwater vermeld maar ook de belasting die geheven word over het leidingwater. Net als bij de energierekening betaalt u vastrechtkosten over water. De BTW op drinkwater is lager dan de BTW op energie en gas dit is maar 6%.

Duidelijkheid in nota waterbedrijf van belang

Toch heeft de ACM de waterbedrijven gesommeerd om meer duidelijkheid te verschaffen op de nota. Op de termijnnota staat meestal alleen aangegeven wat u aan BTW moet betalen en de prijs van het drinkwater. Een drinkwaterbedrijf maakt natuurlijk kosten zoals het zuiveren van het drinkwater, maar zij doen ook bodemonderzoek. Of ze moeten bepaalde leidingen schoonspoelen wanneer dat nodig is. De ACM verlangt van de waterbedrijven dat zij hun nota beter gaan onderbouwen want de Autoriteit vindt dit niet duidelijk.

Consument mag niet de dupe worden van monopolie positie

Ook moeten zij aantonen of de gemaakte kosten efficiënt zijn en echt nodig zijn. De ACM wil hiermee voorkomen dat consumenten de dupe worden van een te hoge nota. Hoe komen de prijzen precies tot stand en waarvoor dienen zij. Er zijn een tiental drinkwaterbedrijven onderzocht door de ACM en zij dienen beter aan te geven waaruit hun kosten bestaan. De Inspectie Leefomgeving en Transport zal een waarschuwing kunnen opleggen aan de bedrijven die niet volledigheid van zaken geven.

Tarieven drinkwater zijn niet te vergelijken

Netbeheerders en drinkwaterbedrijven bezitten een monopolie positie in de markt. Dit betekent dat wij geen drinkwater tarieven kunnen vergelijken. Onze vaste lasten bestaan deels uit de kosten voor gas water en licht. Maar we kunnen niet overstappen naar een ander drinkwaterbedrijf. Daarom ziet de ACM er op toe dat wij niet teveel betalen voor de waterkosten. Hoeveel we moeten betalen aan de nota voor het waterbedrijf hangt natuurlijk wel af van ons verbruik. U kunt daar een beetje zelf de hand in houden door op uw waterverbruik te letten.

Gas en Licht tarieven vergelijken kan altijd

Gas en Licht vergelijken kan gelukkig altijd en door de prijzen van de energieleveranciers te vergelijken kunt u veel geld besparen. Gas en Licht kosten zijn veel duurder dan de kosten voor water. Voor water betaalt u als gezin per kwartaal zo’n €50, voor energie en gas is dit al gauw €450. Daarom is energie vergelijken ook zo belangrijk want u kunt zelf kiezen voor de goedkoopste energie. Uw winst met gas en licht vergelijken kan oplopen tot €600 per jaar.

4.1/10 - (86 stemmen)