Nieuw energiecontract nodig voor volgend jaar?

Loopt het energiecontract bijna ten einde en heeft u een nieuw energiecontract nodig voor volgend jaar? Het is voor sommigen soms lastig een nieuwe energieleverancier te kiezen. Maar dit hoeft niet. Stel u zelf gewoon een aantal vragen zoals: Welke looptijd wil ik? Wil ik groene stroom? En mag het een energiecontract zijn met een vast of variabel tarief? U kunt natuurlijk uw huidige energiecontract voortzetten, maar de tarieven wijzigen dan wel. U heeft immers voorheen een energiecontract afgesloten met daarin geldende tarieven voor energie en gas. Dat veranderd nadat het energiecontract verlopen is.

Nieuw energiecontract nodig voor volgend jaar? Vergelijk tijdig de energieleveranciers

We raden u ook aan om tijdig over te stappen. Dus stel uw energiecontract loopt af per 1 december, dan kunt u begin november al beginnen met gas en licht vergelijken. Zelfs zes weken van tevoren zou het beste zijn. Beslis ook voor u zelf of u een nieuw energiecontract wilt met cadeau of zonder. Zodra u kiest voor een cadeau dan moet u weten dat de tarieven waarschijnlijk ook hoger zijn. Check dus altijd de jaarlijkse kosten als u een geschikte aanbieding heeft gevonden. Want die laten u zien hoeveel u kwijt bent aan de nieuwe energieleverancier. U weet wat u nu betaalt aan de energieleverancier dus vergelijk die kosten ook. Vaak willen we een cashback of actiekorting.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Neem het verbruik over van de laatste jaarafrekening dan zit u altijd goed

Daarmee verlagen we het voorschotbedrag. Wat vooral van belang is dat u uw juiste gegevens invult. En dan doelen we hiermee op uw historische verbruik. Want aan de hand daarvan kunnen we een preciezere vergelijking voor u maken. We zien in de energievergelijker energie aanbiedingen staan, en dan kan de samenstelling van een huishouden gekozen worden. Maar dit zijn schattingen, de energieleverancier gebruikt uw historische gegevens voor het berekenen van uw voorschot. Door de laatste jaarafrekening te gebruiken weet u dat u een juiste energievergelijking maakt. Het zou zonde zijn als u achteraf te weinig heeft betaald, of dat u na overstap ineens een ander hoger voorschotbedrag voorgeschoteld krijgt. Gebruik daarom altijd de gegevens van uw laatste jaarafrekening.

Gaat er iets veranderen in uw woonsituatie? Verhoog uw voorschotbedrag dan

Over het algemeen veranderd er niet zoveel aan het gemiddelde verbruik. Mits u natuurlijk een nieuw gezinslid heeft mogen verwelkomen. Het kan ook zijn dat er iets veranderd in uw verbruik omdat u bent verhuisd naar een grotere woning. In die gevallen kan het verbruik dus toenemen. Houdt daar dan ook rekening mee. Weet u dat er iets gaat veranderen? Stel uw voorschotbedrag dan tijdig hoger in. Dan voorkomt u ook een bijbetaling achteraf. Of in ieder geval beperkt u het. De kosten voor de energierekening kunnen ook toenemen als de tarieven voor gas en licht stijgen. In dat geval doet u er ook goed aan om uw verbruik te beteugelen. Weet u van u zelf dat u de touwtjes heeft laten vieren en heeft u niet gelet op uw verbruik? Doe dat dan alsnog. Zet de verwarming lager, sluit de deuren achter u. En trek de stekkers uit de stopcontacten. Een standbykiller doet ook wonderen voor uw energieverbruik.

We hopen dat u een geschikt energiecontract kunt vinden voor het komende jaar. Zit u nog met vragen? Stel ze dan gerust of surf eens verder op onze website. De meeste vragen hebben we voor u uiteen gezet. Bespaar in ieder geval een paar honderd euro per jaar door goed te vergelijken. U mag daar best de tijd voor nemen. Haastige spoed is zelden goed. Maar annuleren binnen veertien dagen kan altijd.

 

9.2/10 - (24 stemmen)