Minder verspilling in de tuin

Een mens hoort trots te zijn op zijn of haar tuin. Mogelijk ben jij dit inmiddels ook al of wil je toch het liefst nog wat veranderingen aanbrengen. Dat kan natuurlijk! Sterker nog, daar is de lente over het algemeen een heel goed moment voor. Het is verstandig om dan ook direct een beetje na te denken over water. We hebben het nodig, dieren hebben het nodig en planten hebben het nodig. Helaas wordt zoet water met het verstrijken van de jaren schaarser. Tuinen en gazons behoren tot de meest voorkomende boosdoeners in huishoudens voor het verslinden van water, sommige schattingen gaan zelfs op tot vijftig procent van het totale gebruik. Het maakt dus ook een groot deel uit van het water dat je verbruikt. Met behulp van een beregeningssysteem tuin zul je al minder water verspillen in je tuin, terwijl ook de onderstaande tips hierbij kunnen helpen. 

Oogst het water zelf 

Het is absoluut waanzinnig dat er een tekort is aan schoon, zoet water wanneer het periodiek uit de lucht valt. Het is dan ook een geweldig idee voor ons om onze daken te gebruiken om het op te vangen en op te slaan, al was het maar om onze tuinen hiermee te hydrateren in drogere tijden. Dit kan namelijk gewoon! Het enige dat nodig is, is een paar dakgoten en een paar vaten of een tank. In plaats van dat dakdruppellijnen bestaan ​​en de tuinen in de weg staan, kunnen ze ons helpen door enorme hoeveelheden water op te vangen elke keer dat het regent. Vervolgens kun je dit water gebruiken als je de planten in je tuin water wilt geven als het droog is in de zomer. Je kunt dit ook doen met water uit een rivier of slootje in de buurt van je woning, al heb je dan wel een pomp nodig.

Gebruik slimme irrigatie

Het werd net al even genoemd, het is slim om een beregeningssysteem te gebruiken. Dit is beter dan andere hulpmiddelen voor irrigatie, zoals sprinklers. Sprinklers zijn vreselijke, verkwistende kleine apparaten, net als veel van de meer algemeen gebruikte besproeiingssnuisterijen. Veel van het water komt niet op de beoogde locatie, hierdoor verdampt veel of vloeit het weg voordat planten het kunnen gebruiken. Bij slechte irrigatie wordt veel meer water verbruikt dan nodig is, omdat er zoveel hiervan verloren gaat. Het is dus slim om gebruik te maken van een systeem dat slimme irrigatie kan uitvoeren, wat bij een beregeningssysteem voor in de tuin zeker het geval is. Dit is bovendien eenvoudig aan te leggen, terwijl het ook helemaal niet zo duur is. Je kunt hierbij bovendien gebruik maken van diverse sproeiers en druppelaars, wat er echt voor zal zorgen dat je hele tuin bewaterd wordt. 

Gebruik chemicaliënvrije zeep en reinigingsmiddelen

Het gebruik van volledig natuurlijke, chemicaliënvrije zepen en reinigingsmiddelen is om veel redenen goed: algemene persoonlijke gezondheid, milieukwesties en schoner water. Het kan zo simpel zijn als het water uit de gootsteen opvangen tijdens het afwassen of het water bewaren van de kokende pasta voor het avondeten. Of, voor de echte liefhebbers, is er de mogelijkheid om water te gebruiken uit douches, wasmachines, vaatwassers en dergelijke. Het is geen slecht idee om een ​​soort filtersysteem te ontwikkelen als er te veel zeep of iets dergelijks bij betrokken is, maar er zijn genoeg momenten om, zonder helemaal te filteren, water te hergebruiken in plaats van het door de afvoer te laten lopen. De planten vinden het niet erg als er eerst aardappelen in gekookt zijn. Misschien gaat je dit wat te ver, maar alsnog kun je hierdoor echt veel water en dus ook geld besparen.

Rate this post