Krijg meer inzicht in uw energiekosten

Hoeveel inzicht heeft u eigenlijk in uw energiekosten buiten het feit dat u de hoogte van uw voorschotbedrag weet?  De Autoriteit Consument & Markt heeft aangedrongen bij de energiebedrijven op een controleerbare energierekening die ook nog eens te begrijpen valt. De energierekening was een belangrijke peiler van de ACM want er moest wat gebeuren. Energiebedrijven werden door de Autoriteit gecontroleerd middels een steekproef. Het bleek dat zij ernstig tekortschoten met het verstrekken van duidelijke gegevens. Minder dan 50% van de huishoudens die vaker energie vergelijken begrepen wat de energierekening inhield.

Onbegrijpelijke energierekening houdt eventuele overstappers tegen

Dat betekende dat meer dan de helft dan ook niet begreep wat de inhoud van het te vergelijken contract maar ook de huidige energierekening inhield. En dat kan niet vindt de ACM, op deze manier vindt er geen gezonde concurrentiestrijd plaats. Het recht op een duidelijke energierekening behoort toe aan de consument en die plicht krijgt het energiebedrijf nu opgelegd. Een huishouden moet achteraf kunnen berekenen of de juiste energie en gasprijzen zijn berekend. Ook andere kosten zoals de administratiekosten en de regiotoeslag bleek niet bij de prijs in te zitten achteraf. En dat hoort wel zo.

ACM spoort energiebedrijven aan om orde op zaken te stellen

Er werden ook bedragen vermeld zonder BTW terwijl de inclusief BTW prijs getoond zou moet worden. Het moet ten alle tijden voor een klant mogelijk zijn om te bekijken of hij/zij waar heeft gekregen voor zijn geld. Het is dan ook niet meer dan logisch dat er nog steeds een grote groep bestaat die liever niet start met energie vergelijken. De Autoriteit heeft de energiebedrijven dan ook aangespoord om hun tekortkomingen te herstellen en zich aan de regelgeving te houden. Een energierekening hoort altijd duidelijk te zijn en te controleren. De energiebedrijven zorgen dat zij vanaf 1 juli 2017 met een aangepaste energierekening komen die eenvoudig te begrijpen is. Verzuimen zij hierin dan kan de ACM de energiebedrijven flink beboeten.

Meer vertrouwen betekent meer overstappers

Wanneer het vertrouwen in de energiebedrijven vergroot word dan betekent dit ook meer overstappers. Het uitgangspunt is voorbehouden aan de consument en dat is om zoveel mogelijk te besparen op de energiekosten. Door het vergelijken van de energiekosten kunt u al gauw zo’n €350 per jaar besparen. Er zijn verschillende actiekortingen en/of cashbacks beschikbaar. U kunt in de energievergelijking op GasWaterLicht.nl uw kosten per jaar bekijken maar ook de kosten per maand. Door dit te vergelijken met uw huidige energierekening zult u snel kunnen berekenen hoeveel deze besparing uiteindelijk is.

Veranderde energierekening in 2017

Er is in ieder geval genoeg veranderd aan de energierekening in 2017 kosten die werd verhoogd en een beetje verlaagd. Dit zegt niet meteen dat besparen geen zin meer heeft want dat is altijd mogelijk. Besparen op Gas Water Licht kan op verschillende manieren daarmee verlaagd u uw uitgaven al. De goedkoopste energiebedrijven doen hun uiterste best om u binnen te halen maar daar moeten ze dus vanaf 1 juli wel beter hun best voor doen.

7.4/10 - (118 stemmen)