Kantoren moeten vanaf 2023 zuinig energielabel dragen

De Rijksoverheid wil vanaf 2023 dat ieder kantoor een zuinig energielabel moet dragen. Dat betekent dat onzuinige energielabels niet meer mogen. Het gaat hierbij om de energielabels D tot en met G. Degenen die een kantoor bezitten zijn verplicht deze te verduurzamen. Minister Blok heeft dit gesteld in een brief aan de Tweede Kamer.

Kantooreigenaren hebben nog 5 jaar de tijd om panden te verduurzamen

Tot aan 2023 zal er dus actief moeten worden gewerkt naar een minimaal energielabel C. Uitzonderingen op de regel gelden voor monumentale panden en kleine kantoren. Zo kan de verlichting worden aangepast of kan er dakisolatie en glasisolatie worden aangebracht. Bedrijven die een energieverbruik hebben van boven de 50.000 kWh en/of 25.000 m3 worden nu al verplicht om hun panden te verduurzamen met energiebesparende maatregelen. De overheid zal 20 inspecteurs aanstellen om de controle daarop te handhaven. Ook zullen de inspecteurs helpen met het besparen.

Subsidie aanvragen voor duurzame energie

De overheid verwacht dat de kantooreigenaren vanaf 2023 8 petajoule aan energiebesparing kunnen realiseren per jaar. Ook particulieren kunnen veel doen om hun woningen energiezuiniger te maken. Zo wordt er 20% subsidie verstrekt wanneer zij kiezen voor twee punten aanpakken zoals het isoleren van het dak, de gevel, de vloer of het glas. Sinds september zijn er dan ook al 4000 aanvragen gedaan.

Subsidie of een lening voor isolatie en andere besparingsmiddelen

Zo kan er ook een beroep worden gedaan op het Nationaal Energiebespaarfonds. Uit dit fonds worden leningen verstrekt aan huiseigenaren en is er uit het Energiebespaarfonds al 53 miljoen euro uitgegeven aan leningen. Ook zijn er subsidieregelingen voor huurders. Het belang van verduurzamen richt zich op een schoner klimaat met minder CO2 uitstoot. U kunt ook kiezen voor een duurzame energieleverancier die u groene energie levert. Op deze manier begint u al met het bijdragen van uw steentje aan een duurzaam milieu.

Groene energie vergelijken en overstappen naar een duurzame energieleverancier

Groene energie vergelijken is dan ook zeer populair de laatste jaren omdat het aanbod ook steeds groter word. Start u met een energievergelijking? Vink dan 100% Nederlands groen aan en u krijgt een overzicht van alle groene energie aanbiedingen. De goedkoopste energieleverancier die u groene energie biedt staat dan bovenaan. Aan u de keuze om te switchen naar een groene goedkopere energieleverancier.

4.6/10 - (51 stemmen)