Kan de verwarming al aan?

De zomer komt op zijn eind waarmee we ook koudere temperaturen krijgen. Kan de verwarming al aan? Of wacht je daar nog even mee? Wat is de norm en wanneer zetten we de verwarming aan? Als de temperatuur rond de 10 of 12 graden ligt dan zetten we meestal de verwarming aan. En als het kouder is natuurlijk. Maar goed hoe eerder we de verwarming aanzetten des te meer gaan we ook betalen voor gas. Vanaf oktober tot aan april is het het koudst in Nederland. Het hangt ook af van het weerbeeld en die kan grillig zijn.

Kan de verwarming al aan?

Een gezin met twee kinderen verbruikt ongeveer 1700 kubieke meter aan gas per jaar. Dan betaal je als gezin dus tussen de €1300 en €1500 per jaar voor gas. En dat is veel geld. Het hangt natuurlijk ook af van het leveringstarief dat je voor gas betaalt. Zorg daarom dat je elk jaar hoe cliché dit ook klinkt: overstapt. Want je kunt daar ontzettend veel geld mee besparen. Je bespaart ook veel geld door goed op je gasverbruik te letten. Het hele gezin kan bijdragen door ook op het eigen verbruik te gaan letten.

Waar verwarm je wel en waar niet?

Zet dus zo laat mogelijk de verwarming aan. Is het echt guur en koud dan kun je de verwarming aanzetten. En houdt de standaard temperatuur van 20 graden aan. Dit is warm genoeg en voldoende om comfortabel te genieten. De slaapkamers hoeven niet verwarmd te worden, net als de overige ruimtes. De woonkamer daar vertoeven jullie het meest dus daar kan de verwarming al aan. Je zult zien dat je bespaart op gas door andere radiatoren niet te gebruiken. We zijn enkel op de slaapkamer om te slapen dus verwarmen heeft weinig zin.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Bespaar samen een hele boel gas

Douchen hoeft ook een hele happening te zijn. Geef aan de rest van het gezin aan dat lang douchen veel geld kost. Spreek met elkaar af dat een douchebeurt van een paar minuten denk aan vijf genoeg is. Het gasverbruik zal ook op die manier flink verlaagd kunnen worden. Door het gezin uit te leggen dat gas en licht veel kosten per jaar kunnen jullie een plan van aanpak maken. En leg ook de nadruk op het gasverbruik. Dit is duurder dan het energieverbruik. Maar ook daar kun je natuurlijk veel aanpassingen aanbrengen. Leer je kinderen dat ze na ieder gebruik de stekkers ontkoppelen. Want uit betekent niet persé uit. Een stekker die in het stopcontact blijft zitten blijft stroom nemen.

Gas en licht vergelijken kun je ook samen doen voor meer inzicht

Reken ze ook voor dat je voor gas meer betaalt dan voor stroom. Laat ze desnoods de energievergelijking zien die je maken kunt online. Wanneer je dan start met gas en licht vergelijken dan neem je je jaarafrekening erbij. Met deze gegevens die erop vermeld staan kun je nauwkeurig berekenen wat je bij een ander gaat betalen. Er zijn meer dan veertig aanbieders met even zoveel aanbiedingen. Er zitten dus altijd verschillende gas en licht aanbiedingen tussen. Van belang is dat je de goedkoopste energie vindt.

Je kunt het direct goed doen en kiezen voor duurzaam gas en licht thuis. Dan dragen jullie allen jullie steentje bij aan het milieu. Met een aantal vinkjes in de energievergelijker zoek je puur en alleen op duurzame energie.

8/10 - (1 stemmen)