Is de warmtepomp een goed alternatief of niet?

Nu we weten dat gas gebruiken steeds meer ontmoedigt wordt rijst vaker de vraag: Is de warmtepomp een goed alternatief of niet? Het is een goed alternatief dat zeker, maar het komt wel met een flink prijskaartje. Want de aanschaf van een warmtepomp is duizenden euro’s daarbij moet men ook bepaalde aanpassingen aanbrengen in huis. Isolatie is hier het sleutelwoord. Want alleen een goed geïsoleerde woning zorgt voor lagere energiekosten.

Is de warmtepomp een goed alternatief of niet?

Spreken we van een warmtepomp die gebruik maakt van warmte uit de grond? Dan komen deze kosten te liggen tussen de tien en vijftienduizend euro. Dat is wel even slikken en niet iedereen staat er om te springen. Het voordeel van een warmtepomp mits er goed geïsoleerd wordt is toch wel de lagere energiekosten. Een warmtepomp gebruikt namelijk veel minder stroom. Doet men dit ook nog in combinatie met een set zonnepanelen? Dan loont het nog meer.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Een goedkopere warmtepomp versus de dure warmtepomp

De luchtwarmtepomp hebben we ook die is weer goedkoper dan de bodemwarmtepomp, maar zorgt ook weer voor minder rendement. Gaan we voor een tussenoplossing dan kan de hybride warmtepomp geschikt zijn. Deze kan in combinatie met de bestaande cv-installatie bijspringen op koude dagen. Maar goed dan wordt er nog steeds gebruik gemaakt van aardgas. Willen we echt zonder aardgas verder dan kan de warmtepomp dus ideaal zijn.

Volledig elektrisch verwarmen en koken

De All-electric warmtepomp slaat meerdere vliegen in één klap. Er wordt dus enkel gebruik gemaakt van stroom dus gas is overbodig. Daarbij kiest een huiseigenaar dan vaak ook voor elektrisch koken. En dat is al jaren beschikbaar neem maar eens een voorbeeld aan koken op inductie of keramisch koken. Het kan dus prima maar er moet flink geïnvesteerd worden. De overheid biedt om de kosten van de investering te verzachten subsidie. Het is aan te raden van tevoren goed onderzoek te doen.

Doe goed onderzoek vooraf

De overheid heeft een lijst gepresenteerd waarin goedgekeurde warmtepompen staan vermeld. Het is ook verplicht om eerst de warmtepomp aan te schaffen en erna krijgt u de subsidie vergoedt. Check dus of het type warmtepomp dat u wilt aanschaffen in de lijst voorkomt. Hoe goed is de woning al geïsoleerd? Want dat is een vereiste, pak dus eerst de plaatsen in huis aan waar nog beter geïsoleerd kan worden. En ook niet onbelangrijk: Hoe oud is uw cv-installatie?

Geld lenen voor duurzame renovatie een goede optie

Mocht deze al flink verouderd zijn dan kunt u overwegen te gaan voor de All-Electric warmtepomp. Ja we snappen heel goed dat het een forse investering is maar u pakt het dan wel meteen goed aan. Wist u dat u ook extra geld kunt lenen bij de hypotheek verstrekker voor het verduurzamen van de woning? En u kunt ook nog een beroep doen op de Energiebespaarlening. Dan leent u tegen een aantrekkelijke rente voor de duurzame verbouwing van uw huis.

7.6/10 - (41 stemmen)