Is 100% groene stroom altijd Nederlands?

In Nederland wordt het aanbod groene stroom steeds groter. We kunnen kiezen voor een duurzame energieleverancier. Vaak rijst dan de vraag: Is 100% groene stroom altijd Nederlands? Met andere woorden wordt dit dan ook echt in Nederland opgewekt? Niet altijd, want Nederland wekt bij lange na nog niet voldoende windenergie of energie uit andere duurzame bronnen op. Daarvoor kopen energiebedrijven groene stroom vaak uit het buitenland. Hoe dat precies zit leggen we nader uit.

Is 100% groene stroom altijd Nederlands? Helaas niet

De windparken die wij onderweg zien als we door Flevoland of een andere provincie rijden wekken windenergie op. Dit is 100% groene stroom van een Nederlandse windmolen. Krijgt u deze groene stroom geleverd dan komt het dus van eigen bodem. Maar omdat Nederland nog niet zelfvoorzienend is in groene stroom wordt het vaak in het buitenland gekocht. Daartoe zijn groencertificaten op de energiemarkt gebracht. Door een dergelijk certificaat te kopen vergroenen we het aanbod. Maar het is eigenlijk niet hier in Nederland gemaakt.

Wanneer windenergie van een Franse of Belgische windmolen komt, dan kunnen we niet echt zeggen dat het 100% duurzaam is. Natuurlijk is windenergie een schonere vorm van stroom dan stroom afkomstig uit kolen. Het maakt het alleen niet meer duurzaam. De beste duurzame aanpak is door te kiezen voor een energiebedrijf dat groene stroom opgewekt in Nederland aanbiedt. Op die manier doen we daadwerkelijk iets aan de CO2 uitstoot.

CO2 voetafdruk verkleinen kan op meerdere manieren

Natuurlijk is het mooi windenergie van die Franse windmolen, maar wij kunnen daarmee niet onze CO2 footprint ermee verlagen. Een zelfbewuste consument die louter en alleen groene stroom uit Nederland wenst kan hier specifiek voor kiezen. In een energievergelijker kunt u daar dan ook op zoeken. Het gaat om het aanvinken van een aantal keuzes. Op die zoektermen zoekt de energievergelijker naar energiebedrijven die groene stroom uit Nederland leveren.

Echte 100% groene stroom is duurder

Een energiecontract waarbij men groene stroom uit Nederland geleverd krijgt, daarvan zijn de tarieven iets hoger. Gaat een duurzamer klimaat u aan het hart dan kunt u daarvoor kiezen. Echt verduurzamen begint namelijk ook bij ons zelf. Door minder vlees te consumeren, vaker de trein te pakken in plaats van de auto. Daarmee zetten we al een stapje in de goede richting. Een energiebedrijf mag wettelijk gezien zijn aanbod vergroenen middels een groencertificaat. Het is dus toegestaan. Maar is in feite dus stroom waarmee gesjoemeld wordt.

Veel kritiek op sjoemelstroom

Het stuit bij vele organisaties op kritiek en dat is ook logisch. Pas wanneer een energiebedrijf geen grijze stroom meer zou verkopen en ook de CO2 uitstoot meer zou verlagen dan ziet de toekomst er meer rooskleuriger uit. Alleen zo ver zijn ze nog niet. Biomassa energie is ook duurzaam, maar het hangt wel weer van het type vergisting af. Groene stroom uit Nederland leveren is een goed begin, maar als er daarnaast ook nog steeds grijze stroom in het aanbod zit. Dan blijkt een energiebedrijf weer niet als duurzaam getypeerd te worden. Groene stroom uit het buitenland is uiteraard beter maar het blijft wel sjoemelstroom.

Welke stappen kunnen we zelf zetten?

Maar goed ons aanbod in Nederlandse groene stroom kan nog niet geheel Nederland voorzien. Door zelf minder energie en gas te gebruiken zal dat de CO2 uitstoot ook verlagen. Of wat te denken van een dag of twee dagen geen vlees consumeren? Sla eens een vliegvakantie over, en reis naar de vakantiebestemming per trein. Het zijn suggesties, en niet iedereen staat er hard om te springen. Kleinere stappen zetten naar een duurzaam klimaat kan ook. En dat doen we al door bewuster met ons energieverbruik om te gaan. Groene energie vergelijken is al een stap in de juiste richting.

9.9/10 - (36 stemmen)