Het afsluitverbod van 1 oktober tot 1 april

In de Elektriciteitswet en Gaswet staat een wet waarin een afsluitverbod geldt van 1 oktober tot 1 april van een kalenderjaar. In deze periode mag een energiebedrijf niet zomaar een klant afsluiten. Daar zitten wel een aantal uitsluitingen bij. Stel de bewoner heeft fraude gepleegd dan mag het wel.  Het komt vaker voor dan we denken. Een bewoner heeft financiële problemen en kan zijn energierekening niet meer betalen. Na herhaaldelijke aanmaningen besluit het energiebedrijf over te gaan tot het afsluiten van gas en licht.

Overleg zo snel mogelijk bewijs van schuldhulpverlening of een medische verklaring indien nodig

Als de bewoner kan aantonen dat het zijn toevlucht heeft gezocht tot de schuldhulp en of WSNP dan geldt het afsluitverbod. Dit geldt ook wanneer men kan aantonen dat zijn of haar medische situatie daarnaar is. De arts of behandelaar moet dan een verklaring afgeven waarin de medische situatie wordt omschreven. Het is natuurlijk nooit de bedoeling van de bewoner om de kosten voor gas en licht expres niet te betalen. Soms komen we in dergelijke situaties terecht. Hier is eigenlijk ook geen schuldvraag aanwezig. Maar meer een hulpvraag. Bevind u zich in een situatie waarin u niet meer kunt betalen? Geef dit dan aan bij uw energiebedrijf en probeer een afbetalingsregeling te treffen. Ga naar uw gemeente en vraag naar de mogelijkheden voor schuldhulpverlening.

Het afsluitverbod van 1 oktober tot 1 april

Als u al gebruik maakt van schuldhulpverlening dan kunt u uw schuldhulpverlener ook om hulp vragen. Vanaf 1 oktober wordt het buiten weer kouder en spreken we van de herfst die zijn intrede doet. Daarom mogen huishoudens niet zomaar afgesloten worden. Zoals we hierboven schreven zijn er natuurlijk uitsluitingen. Als er een gaslek dreigt dan mag de levering wel stopgezet worden. Ook wanneer er geen energiebedrijf bekend is op het adres. Andere uitsluitingen kunnen zijn:

  • Bij verhuizing dan geeft u dit zelf aan bij het energiebedrijf
  • Een energiecontract met een looptijd met een bepaalde duur

Geen schulden maar vergeten een energiecontract te sluiten?

Bij het laatste dient u zo snel mogelijk een nieuw energiebedrijf te zoeken. Dat kan met de energievergelijker van GasWaterLicht.nl. In de meeste gevallen kunt u binnen enkele dagen weer aangesloten zijn. Energiebedrijven zelf hebben ook de maatschappelijke taak om een schuldenaar te wijzen op schuldhulpverlening. Een energiebedrijf gaat dus niet zomaar over tot het afsluiten van gas en licht. Het is voor een schuldenaar ook moeilijk om over te stappen. Zij staan al geregistreerd als wanbetaler waardoor een nieuw energiebedrijf om een flinke borg zal vragen. En dat bedrag kunnen ze niet opbrengen. Daarom is het beter om bij het huidige energiebedrijf te blijven, en een betalingsregeling in gang te zetten.

Wanneer het echt gaat om kwetsbare personen dan geldt het afsluitverbod voor het hele jaar. Zij hebben een bewindvoerder die hun financiële zaken regelt. Zij worden ook beschermde afnemers genoemd. Deze afnemers mogen in geen geval afgesloten worden. Een bewindvoerder zal bij het aangaan van een energiecontract het energiebedrijf hier ook van op de hoogte moeten stellen.

Door de kosten voor gas en licht te vergelijken kunnen alle huishoudens geld besparen. Consumenten met een laag inkomen zijn dan ook blij dat ze geld besparen op hun energiecontract. Velen hebben de overstap al gewaagd en bespaarden daarmee zo’n €450 op jaarbasis. Vind u het de hoogste tijd om ook te starten met gas en licht vergelijken? We zeggen daarop: Probeer het eens en waag de stap.

9.7/10 - (12 stemmen)