Gemiddelde elektriciteitsverbruik gedaald met 4.5%

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft gemeld dat het gemiddelde elektriciteitsverbruik per bewoner is gedaald. Daarbij is gekeken naar het verbruik van de bewoner in de particuliere sector. Zo verbruikte een bewoner in 2012 1.419 kWh aan elektriciteit. In 2016 lag het verbruik op 1.355 kWh. Een daling van 4.5% in vier jaar tijd.

Zonne-energie productie enorm gegroeid

De elektriciteit die aan het elektriciteitsnetwerk geleverd wordt en de capaciteit aan zonne-energie die opgewekt wordt vormen deze optelsom. Daaruit bleek dus ook dat de opgewekte zonne-energie in vergelijking met de afgelopen 5 jaar zeven keer zoveel was. De elektriciteitslevering via het elektriciteitsnet nam daarentegen af met 8.3%.

Studie van CBS handig naslawerk bij energie besparen

Het is overigens voor het eerst dat het CBS cijfers over de energielevering in die situatie publiceert. De cijfers kunnen gebruikt worden om de energiebesparing in de woningen te meten. Daarbij is rekening gehouden met diverse woningtypen, het aantal bewoners en de oppervlakteklasse. Zo zag het CBS ook dat geleverde elektriciteit in appartementen het minst was gedaald. Bewoners van een hoekwoning en tussenwoning zagen hun elektriciteitsverbruik het meest dalen met 6.4% en 7.1%.

Bezuinigen is besparen

Met de komst van allerlei energiezuinige apparatuur kunnen bewoners hun elekriciteitsverbruik al verlagen. Het lijkt er ook op dat consumenten zich bewuster zijn van hun verbruik. Zo springen ze al zuiniger om met gas en licht. Door te bezuinigen op gas en licht kunnen ze dan ook de energienota verlagen. De verlaging levert de bewoner per jaar al gauw zo’n €200 op.

Heel Nederland moet verduurzamen en bezuinigen

Het kabinet spoort consumenten en bedrijven aan om zoveel mogelijk te bezuinigen. Als we nagaan dat wij toch gauw de helft van de energienota betalen voor onze gaskosten, dan kunt u dus op dat vlak winst behalen. Een simpele gloeilamp vervangen voor een led lamp levert u al een winst van 85% minder aan stroom.

Weten op welke manier u nog meer winst kunt behalen? Start met gas en licht vergelijken en verlaag direct uw energienota. Stap over naar de goedkoopste energieleverancier op GasWaterLicht.nl. Met een dergelijke overstap kunt u honderden euro’s per jaar besparen. Pak nu uw gegevens erbij en begin met een prijsvergelijking. We zetten altijd de goedkoopste bovenaan zodat het direct duidelijk is.

 

 

4.8/10 - (67 stemmen)