Zonne-energie vergelijken

Ook als je zonnepanelen hebt, is het raadzaam om te vergelijken tussen energieleveranciers. Het is een gemakkelijk proces, waarmee je snel veel geld kunt verdienen. Zonne-energie vergelijken wordt nog mondjesmaat gedaan door consumenten, terwijl je juist kunt besparen (of verdienen) door dit jaarlijks te doen. Het kan in slechts enkele stappen.


Verbruik en opwekking afgelopen jaar

Vul als eerste het verbruik en de opwekking in van het voorgaande jaar. Deze getallen tref je op je jaarnota. Je verbruik is hier uitgesplitst op opwekking en verbruik. De installateur die de zonnepanelen op je dak heeft geplaatst, heeft je waarschijnlijk een schatting gegeven van de hoeveelheid dat de toestellen kunnen opwekken. Op basis hiervan kun je het formulier invullen, indien je pas net zonnepanelen hebt.

Terugbetaling energieleverancier

Alle energieleveranciers zijn verplicht om je eigen verbruik met je eigen opwekking te verrekenen. Heb je bijvoorbeeld 1000 kWh opgewekt en heb je 1200 kWh verbruikt? Dan zal je de resterende 200 kWh nog moeten betalen (tegen normaal tarief). Dit is een vrij eenvoudige berekening indien je een enkele meter hebt. In sommige gevallen heb je een dubbele meter en dan is het iets lastiger om te berekenen.

Wanneer aanbieders van zonne-energie vergelijken?

Als je zelf stroom opwekt, zal je merken dat je niet altijd stroom nodig hebt van je energieleverancier. Dat hangt er ook sterk vanaf in welke periode je je zonnepanelen hebt laten plaatsen. Als deze in de wintermaanden zijn geplaatst, zal je ongetwijfeld nog wat stroom erbij moeten hebben. Er wordt namelijk te weinig opgewekt, terwijl je in verhouding wel meer verbruikt. In sommige gevallen is het dan nog verstandig om direct over te stappen van energieleverancier. Er bestaan namelijk nog ‘oude contracten’ met hierin bijzonder hoge tarieven.

Meer opgewekt dan je verbruikt?

Als je je eigen energie opwekt, kan het zijn dat je helemaal niets afneemt bij je energieleverancier. Indien je daadwerkelijk te veel opwekt, kun je hiervoor een vergoeding krijgen van je energieleverancier. Dat bedrag verschilt per energieleverancier en daarom is het ook raadzaam: zonne-energie vergelijken. Bij de ene aanbieder is het meer dan bij de andere aanbieder. In sommige gevallen worden er ook acties georganiseerd, waarbij je het eerste jaar een hoger bedrag ontvangt. Daarom loont het ook in dit geval om jaarlijks over te stappen. Bekijk goed of zij een bedrag inclusief of exclusief btw aan je uitbetalen. Dit noemt men de zogenoemde terugleververgoeding.

Zonne-energie vergelijken?

Wil je graag zonne-energie vergelijken? Welke energieleverancier biedt het beste tarief, indien je een overschot hebt? Of bij welke energieleverancier hoef je nog maar een klein bedrag bij te betalen, indien je niet genoeg hebt? Maak gebruik van onze vergelijkingstool en vergelijk direct wat voor jou het voordeligste is. Vul hierbij je postcode en je verbruik in.

Hulp nodig bij zonne-energie vergelijken?

Heb je hulp nodig bij zonne-energie vergelijken? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. We helpen je graag met betrouwbaar en onafhankelijk advies op basis van jouw wensen, behoeften, woonplaats en verbruik.

Andere vormen van duurzame energie

Heb je geen zonnepanelen en wil je deze ook niet laten plaatsen? Geen nood, er zijn nog andere varianten van duurzame energie. Je kunt ook windenergie vergelijken of biomassa energie vergelijken.