Waterkrachtenergie is een vorm van energie dat wordt opgewekt met het gebruik van water. Door het hoogteverschil van vallend water of met behulp van stromend water kan er elektriciteit worden gegenereerd. Zo’n tien procent van alle Europese elektriciteit wordt op deze manier opgewekt. Wil je graag waterkrachtenergie vergelijken? Maak dan gebruik van onderstaande vergelijkingstool. Je kunt gemakkelijk en snel een nieuwe, goedkope energieleverancier vinden op basis van jouw verbruik en postcode. Vul de onderstaande rekentool zo volledig mogelijk in en sluit direct een nieuw contract af.
Waterkracht uit Nederland
Nederland heeft slechts vijf waterkrachtcentrales. Daarvan zijn drie middelgroot en twee klein. De Nederlandse waterkracht is dan ook de kleinste duurzame energiebron in het land. Er wordt een maximaal vermogen van 37 megawatt geproduceerd. De eigenaren van de waterkrachtcentrales zijn Nuon en Essent. Echter wordt waterkracht vaak geïmporteerd, veelal uit de Scandinavische landen. Als je waterkrachtenergie vergelijken gaat, kun je er dus rekening mee houden dat het mogelijk geïmporteerd is.
Hoogstwaarschijnlijk zullen de waterkrachtcentrales nooit een grote rol gaan spelen in Nederland. Dat heeft ermee te maken dat er geen hoogteverschillen zijn in Nederland. Dat maakt het ook moeilijk om gebruik te maken van de grote hoeveelheden water. Als je waterkrachtenergie vergelijken gaat, vergelijk je dus vooral energie dat is geïmporteerd uit het buitenland.
Hoe wordt deze energie geproduceerd?
In Nederland is het moeilijk om veel energie uit stromend water te halen. Hoe sneller het water stroomt, hoe moeilijker het is om hier energie uit te halen. Daarom kunnen Scandinavische landen ook veel energie uit water halen. In de gebergtes stroomt het water sloom. Ook zijn er meer watervallen waar stroom uit gewekt kan worden.
Voor- en nadelen waterkrachtenergie
Waterkracht is een goedkope en schone energiebron. In stuwmeren kunnen een hoge voorraad energie worden opgeslagen. Er zijn echter ook een aantal nadelen. Als er namelijk een dam wordt aangelegd, beperkt dit de verplaatsingsruimte voor de vissen die hier leven. Zo wordt vooral het leven van de zalm flink aangetast. Echter worden er wel vistrappen aangelegd, zodat vissen op die manier vooralsnog langs de dam kunnen zwemmen. In Nederland zijn alle waterkrachcentrales voorzien van die vistrappen, behalve de centrale in Roermond. Hier is men nog bezig met een vistrap. Het ontwerp ligt echter al klaar. Het is niet bekend wanneer deze klaar is. In vergelijking tot de grootste waterkrachtcentrale, wordt er ook maar weinig geproduceerd. Het maximale vermogen is slechts 0,2 MW, terwijl de grootste watercentrale maar liefst maximaal 14 MW produceert.
Waterkrachtenergie vergelijken?
Wil je graag waterkrachtenergie vergelijken? Via de vergelijkingstool kun je gemakkelijk en snel verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken. Je hoeft alleen maar je postcode en je verbruik in te vullen. Onze vergelijkingstool vergelijkt direct diverse aanbieders met elkaar. Vervolgens kun je de goedkoopste energieleverancier selecteren en direct een contract af sluiten. Daarmee bespaar je al gauw honderden euro’s per jaar.
Hulp nodig?
Heb je hulp nodig bij het vergelijken van energieleveranciers? Of wil je graag advies? Of betreft het een bijzondere situatie? We helpen je graag met al je vragen. Neem daarvoor contact met ons op. We geven altijd onafhankelijk en betrouwbaar advies op basis van jouw persoonlijke situatie.