CO2-neutraal gas vergelijken

Wil je graag een duurzame gasleverancier? Start dan direct met CO2-neutraal gas vergelijken! Het aardgas wordt gecompenseerd met het aanplanten van bomen, welke weer CO2 opnemen. Daardoor wordt het uitstoot verminderd en teruggebracht naar nul. Via de onderstaande vergelijkingstool kun je verschillende gasleveranciers met elkaar vergelijken.


Hoe wordt CO2-neutral gas geproduceerd?

In principe wordt dit niet apart geproduceerd. Het bestaat namelijk gewoon uit aardgas (grijze energie). Echter wordt dit gecompenseerd het planten van bomen. Op het moment dat aardgas verbrand wordt, wordt er CO2 uitgestoten. Bomen zetten CO2 om in zuurstof. Vanwege deze handige constructie, is de netto uitstoot nul. Dat maakt het veel verdraagzamer.

Hoe duurzaam is het nou eigenlijk?

Over het algemeen kun je stellen dat het niet duurzaam is. Er wordt namelijk nog steeds gebruik gemaakt van grijze energie. Het zijn namelijk vooralsnog fossiele brandstoffen. In feite compenseert je energieleverancier de uitstoot met het plaatsen van bomen. CO2-neutraal gas is daarmee minder duurzaam dan groen gas. Die productie valt volledig onder duurzame of groene energie.

Energieleveranciers kiezen echter graag voor deze variant. De techniek is namelijk nog niet zover dat men op grote schaal groen gas kan produceren. Daardoor is dat ook duurder dan deze variant. Als je CO2-neutraal gas vergelijken gaat, draag je bij aan nul CO2-uitstoot. Wel moet je er rekening mee houden dat het niet ├ęcht groen is, zoals groen gas. Je betaalt dan ook minder voor deze variant, maar wel meer dan voor gewoon aardgas.

Klimaatgecompenseerd gas

Deze vorm van gas staat ook wel bekend als klimaatgecompenseerd gas. Het is nog niet perfect, maar het is in ieder geval beter voor het milieu. De natuurlijkvriendelijke maatregelen kosten dan iets meer geld voor jou als particulier, maar het draagt ook bij aan een beter milieu. Helemaal duurzaam is het helaas niet. Als je ├ęcht voor duurzaam wilt gaan, zal je moeten kijken naar groen gas. Deze variant is echter nog schaars en kan niet op grote schaal worden geproduceerd. Dat maakt het nog erg prijzig.

Certificaten

Als je CO2-neutraal gas vergelijken gaat, kun je kijken naar de verschillende certificaten van een energieleverancier. Er zijn verscheidene certificaten: Verified Emission Reductions (VER), Certified Emission Reductions (CER), Emission Reduction Units (ERU) en European Allowances (EA). De VER is het meest voorkomende certificaat. Hiermee dragen energieleveranciers bij aan een duurzame ontwikkeling en reduceren zij de CO2-uitstoot. Als particulier kun je zelf ook certificaten aanvragen.

CO2-neutraal gas vergelijken

Er zijn maar een beperkt aantal energieleveranciers die deze vorm van energie aanbieden. Maak gebruik van onze vergelijkingstool en bekijk direct welke groene energieleverancier het beste bij jou past. Selecteer daarvoor de duurzame energievarianten, zodat je niet vergelijkt met bijvoorbeeld grijze stroom.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij CO2-neutraal gas vergelijken? Stuur ons dan gerust een berichtje via het contactformulier. Onze klantenservice helpt je graag met betrouwbaar en onafhankelijk advies.