Biomassa energie vergelijken

Wil je graag biomassa energie vergelijken en flink besparen op je jaarlijkse energielasten? Maak dan gebruik van onze vergelijkingstool. Deze vorm van groene energie is ontzettend populair, kostenbesparend en is niet schadelijk voor het milieu. Voer je postcode en verbruik in en vergelijk direct de goedkoopste energieleveranciers met elkaar.

Waarom biomassa energie vergelijken?

Biomassa energie vergelijken is een verstandige keuze. Het behoort tot groene energie, omdat er gebruik wordt gemaakt van organisch materiaal. Het is tevens één van de goedkopere manieren om energie op te wekken en dat is ook een reden waarom de Nederlandse overheid dit stimuleert. Driekwart van alle duurzame energie wordt dan ook verwekt uit deze bronnen. Het is een breed begrip, waar zowel gebruik wordt gemaakt van plantaardige stoffen als dierlijk materiaal.

Enkele belangrijke materialen zijn hout, fruit- en groenteafval, tuinafval, mest en rioolslib. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van dierlijk restmateriaal. Daarbij kun je denken aan palmolie, suikerriet, mais en dierlijke vetten. In principe raken deze materialen niet op en daarmee wordt het gerekend tot duurzame energie.

Hoe ontstaat energie uit biomassa?

Als je biomassa energie vergelijken gaat, is het ook fijn om te weten waaruit deze vorm van duurzame energie bestaat. De energieopwekking wordt onderscheiden in de volgende drie varianten:

  • Verbranding van biomassa: elektriciteit en warmte worden opgewekt middels de verbranding. Dat vindt plaats in afvalverbrandingsinstallaties en elektriciteitscentrales.
  • Plantenresten vergisten of vergassen: biogassen (ook wel groen gas) kan worden opgewekt door plantenresten te vergisten of te vergassen. Denk hierbij aan mest en rioolslib.
  • Productie van biodiesel bio-ethanol: biobrandstoffen als vervangingsstof voor gewone benzine en diesel.

Deze biologisch afbreekbare producten zorgen ervoor dat je op een milieuvriendelijke maner energie kunt produceren. Het is echter ook bruikbaar als grondstof, door bijvoorbeeld plastic te produceren.

Wat zijn de voordelen?

Er zijn verschillende voordelen van deze vorm van energie opwekken. De organische materialen raken namelijk niet op. Ook is bio-energie klimaatneutraal. Dat betekent dat de opgewekte CO2, welke vrijkomt, niet bijdraagt aan het broeikaseffect.

Wat zijn de nadelen?

De herkomst van de biologisch afbreekbare producten is niet altijd duidelijk. Ook kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen bij de verwerking van mest, rioolslib en sloophout. De teelt van de bio-energie kan er bovendien voor zorgen dat de biodiversiteit wordt aangetast, wat weer gevolgen heeft op de voedselproductie.

Welke andere duurzame varianten zijn er?

Als je biomassa energie vergelijken gaat, is het nooit verkeerd om met een schuin oog te kijken naar andere energievarianten. Je kunt bijvoorbeeld ook nog kiezen uit windenergie, zonne-energie of zonnepanelen.

Biomassa energie vergelijken

Wil jij weten waar je het voordeligst groene energie kunt afsluiten? Met behulp van onze handige rekentool kun jij op zoek naar de beste deals en aanbiedingen. Vul je postcode en je verbruik in en je krijgt direct een helder overzicht met de verschillende energieleveranciers. Met behulp van de groene labels, die worden getoond, heb je direct inzage op de duurzame leveranciers. Het gemakkelijke overzicht biedt veel informatie. Je kunt direct een nieuw energiecontract afsluiten bij de energieleverancier met behulp van de oranje knoppen. Overstappen was nog nooit zo gemakkelijk.

Hulp nodig bij overstappen?

Heb je hulp nodig bij het overstappen naar een groene energieleverancier, of wil je graag een aantal tips ontvangen van ons? We geven je graag onafhankelijk en betrouwbaar advies op basis van jouw behoeften. Neem daarvoor gerust contact met ons op. We helpen je zo spoedig mogelijk.