Kernenergie vergelijken

Kernenergie is één van de meest ‘beruchte’ en meest besproken energiesoorten. Er zijn veel voor- en tegenstanders voor deze energiesoort. Er zijn door de jaren heen verschillende rampen voorgekomen en dat maakt het een riskante manier van energie opwekken. Als je kernenergie vergelijken wilt, kun je gebruik maken van de onderstaande rekentool. Vul hierbij je postcode en verbruik gegevens in. Wel is het ook raadzaam om te kijken naar groene energie, dit is duurzaam en niet schadelijk voor het milieu.

Hoe wordt kernenergie opgewekt?

Deze energiesoort wordt opgewekt door kernreacties. Men splitst atoomkernen van uranium en plutonium. Tijdens dit proces komt energie vrij en dat zorgt voor warmte. Dit kan worden omgezet tot elektriciteit in kerncentrales. Het is een vorm van grijze energie en regelmatig lopen de gemoederen hoog op over dit onderwerp. Het bevat namelijk diverse schadelijke stoffen en het is slecht voor het milieu. Tijdens het proces komt er namelijk radioactieve straling en kernafval vrij. Bovendien zijn er verscheidene rampen geweest waarbij veel mensen om het leven kwamen. Een bekend geval is de ramp in Tsjernobyl in Oekraïne (1986).

Productie

Voor de productie wordt er gebruik gemaakt van uranium-235. Kernen van uranium worden in een reactor gespleten op atoomniveau. Daardoor ontstaat er een enorme hitte, wat zorgt voor kettingreacties. Dat zorgt continu voor meer warmte. Het water in het reactorvat absorbeert deze warmte en dit wordt getransporteerd.

Voordeel van dit type energie

Er zijn natuurlijk veel nadelen aan deze vorm van energie, maar er zijn ook een aantal pluspunten. Zo promoten verscheidene energieleveranciers deze variant onder het mom van ‘CO2-uitstootvrije energie’. Tijdens het proces wordt er immers geen CO2 uitgestoten en daarmee draagt deze variant niet bij aan de opwarming van de aarde. Dat is, gezien de klimaatveranderingen, een pluspunt aan deze vorm van energie opwekken.

Kernenergie vergelijken in Nederland

In Nederland is er slechts één kerncentrale. Deze kerncentrale wekt ongeveer drie procent van het gebruikte stroom in Nederland op. Als je kernenergie vergelijken gaat, komt het dus in principe allemaal uit deze kerncentrale. Wel kan het zijn dat Nederlandse energieleveranciers energie uit het buitenland importeren. Deze Nederlandse leverancier blijft nog een kleine 20 jaar open. Verscheidene politieke partijen geven aan de kerncentrale te willen sluiten, maar enkele partijen zijn ook nog steeds voorstander hiervan. Deze partijen willen het liever in eigen land produceren, dan het uit het buitenland importeren.

Kernenergie vergelijken of kiezen voor groene stroom?

Wil je graag vooralsnog kernenergie vergelijken of kies je toch voor groene stroom? Deze duurzame variant wordt opgewekt uit milieuvriendelijke bronnen. Deze zijn niet schadelijk voor het milieu, in tegenstelling tot de kernenergie.

Hulp nodig?

Twijfel je of je moet kiezen voor deze vorm van energie of wil je hulp bij het oversluiten van je huidige contract? Neem dan gerust contact op met ons klantenservice. We geven altijd onafhankelijk en betrouwbaar advies op basis van jouw wensen en behoeften.