Energie besparen op zolder

Veel mensen kiezen ervoor om de was op te hangen op een waslijn op zolder. Ook hangt de cv-ketel vaak in deze ruimte. Hoe kunt u nou écht energie besparen op zolder? Vaak is het gemakkelijker dan u denkt: het kan met behulp van deze tips.

Zet de verwarming laag

Het is natuurlijk ontzettend zonde als u ruimtes verwarmt waar u niet al te veel verblijft. Wellicht dat u alleen maar naar de zolder toegaat om uw was op te hangen. Dan kunt u misschien liever even bibberen als het wat kouder is, maar dat is natuurlijk beter dan een onnodig hoge energierekening. Zet de verwarming daarom nooit te hoog op zolder.

Cv-ketel

Het is belangrijk dat u de cv-ketel goed onderhoudt. Zorg er daarom voor dat de cv-ketel voldoende water bevat. Als alternatief kunt u natuurlijk ook kiezen voor een zonneboiler. Deze zijn veel zuiniger en daarmee kunt u bovendien de warmte van de zon gebruiken om zodoende uw huis op te warmen. Een zonneboiler is helaas wel erg prijzig. Gelukkig zijn er wel subsidieregelingen voor.

Wasmachine

De wasmachine en vooral de droger zijn flinke energieverbruikers. Gelukkig kunt u gemakkelijk besparen op beide machines. Als u een vrij nieuwe wasmachine heeft, kunt u namelijk gebruikmaken van de eco-stand. Het programma duurt iets langer dan een normaal programma, maar wel wordt er minder energie en minder water gebruikt. Er wordt namelijk gewassen op een lagere temperatuur. Daarmee kunt u al aanzienlijk veel energie besparen.

Ook hoeft de kleding niet altijd op 40 graden Celsius gewassen te worden. Is uw kleding niet bepaald vies geworden? Dan kunt u het wasje ook prima draaien op 30 graden Celsius. Datzelfde geldt voor de handdoeken. Overweeg ook eens om deze te wassen op 40 graden Celsius in plaats van 60 graden Celsius.

Droger

De droger is ook een flinke energieverbruiker. Natuurlijk kunt u erg eenvoudig besparen, door de was simpelweg op te hangen. Een droger verbruikt namelijk bijzonder veel energie. Ontkomt u niet aan de droger? Zorg er dan in ieder geval voor dat de wasmachine de was al heeft gecentrifugeerd. Daarmee is de was minder nat, waardoor de droger weer minder hard hoeft te werken. Ook daarmee bespaart u weer energie, want u kunt kiezen voor een korter droogprogramma.

De was ophangen heeft natuurlijk de voorkeur. Zoals gezegd hangen veel mensen de was op in een zolderruimte. Zorg hierbij voor voldoende ventilatie, zodat het niet gaat schimmelen op zolder.

Energie besparen op zolder: overige tips

Nog meer energie besparen op zolder? Zorg er dan ook voor dat u ledverlichting heeft in de zolderruimte. Deze lampen zijn veel energiezuiniger dan gloeilampen. Ook is het belangrijk dat het dak goed geïsoleerd is. Daardoor hoeft u in de zomer minder te koelen én hoeft u in de winter minder te verwarmen. Dat is dubbelop voordeel.

Nóg meer besparen?

Energie besparen op zolder is, met behulp van de bovenstaande tips, erg gemakkelijk. Gelukkig kunt u ook nóg meer besparen door jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Via onze handige energievergelijker kunt u namelijk ontzettend eenvoudig gas en licht vergelijken. Besparingen lopen uiteen van 150 tot 450 euro. Met slechts een aantal klikken op de knop sluit u uw nieuwe energiecontract af. Betaal niet langer te veel en start direct met energie vergelijken!

7.6/10 - (167 stemmen)