Energie besparen in de woonkamer

Nederlanders hebben gemiddeld maar liefst 100 elektronische apparaten in huis. Jeetje, dat is veel! Vooral in de woonkamer staat een aanzienlijk gedeelte van deze elektronica. Wilt u graag energie besparen in de woonkamer? Lees dan onze handige tips.

Besparen op de verwarming

U kunt al veel energie besparen in de woonkamer door simpelweg de verwarming lager in te stellen. Als u de verwarming een graadje omlaag zet, kunt u al circa zeven procent besparen op de stookkosten voor de verwarming. Pak daarom ook af en toe eens een dekentje op de bank. Dan hoeft de verwarming ook niet onnodig hoog.

Als u écht wilt besparen in de woonkamer, kunt u ook kiezen voor een slimme thermostaat. Met behulp van dit handige apparaatje kunt u immers gemakkelijk programma’s instellen. Als u niet thuis bent, schakelt de slimme thermostaat de verwarming automatisch een stukje terug.

Besparen op verlichting

Verlichting is vaak ook verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de energiekosten in de woonkamer. Iedereen vergeet ook weleens het licht uit te doen. Eigenlijk is dat natuurlijk zonde. Eventueel kunt u daarom kiezen voor een schakelklok. U weet dan zeker dat het licht automatisch uitgaat. Daarnaast is het verstandig om gloeilampen te vervangen door ledlampen. Ook spaarlampen zijn een goed alternatief. Daarmee bespaart u ontzettend veel op de kosten van verlichting.

Sluipverbruik op elektronische apparaten

Veel elektronische apparaten verbruiken stroom, zonder dat deze aanstaan. Vooral apparaten die op stand-by staan, verbruiken nog ‘gewoon’ energie. De televisie is daarvan een goed voorbeeld. Kunt u de televisie ook helemaal uitzetten? Doe dit dan bij voorkeur. Ook kunt u ervoor kiezen om stekkers uit de stopcontacten te halen. Gebruikt u de stereo niet al te regelmatig? Overweeg dan om de stekkers eruit te halen. Daarmee bent u ervan verzekerd dat deze geen energie verbruiken. Ook kunt u de oplaadkabels van uw smartphone uit de stekkerdoos trekken.

De gemiddelde kosten voor sluipverbruik bedragen maar liefst 100 euro per jaar. Dat is natuurlijk ontzettend zonde, omdat u er simpelweg op die momenten gewoon geen gebruik van maakt.

Energie besparen in de woonkamer: overige tips

Daarnaast zijn er ook nog een aantal andere direct toepasbare tips. Zo kunt u bijvoorbeeld radiatorfolie op de achterkant van de verwarming plakken. Daarmee blijft de warmte binnen. Ook is het belangrijk dat u de gordijnen sluit in de avonduren. Voorkom echter wel dat de gordijnen voor de verwarming komen te hangen.

Besparen op uw energierekening?

Wilt u graag nog meer besparen op uw energierekening? Dan kan het ook lonen om over te stappen van energieleverancier. Wist u dat u tot wel 450 euro op jaarbasis kunt besparen door simpelweg over te stappen naar een nieuwe energiemaatschappij? U kunt namelijk profiteren van een flinke welkomstkorting. Bovendien weet u zeker dat u niet langer een te hoog tarief betaalt per afgenomen kWh stroom. Via onze handige energievergelijker kunt u nauwkeurig berekenen wat de jaarlijkse kosten zijn op basis van uw woonadres en verbruik. Start daarom direct met energie vergelijken en bespaar ook!

4.3/10 - (51 stemmen)