Energie besparen in de badkamer (6 tips)

Energie besparen in de badkamer is vaak gemakkelijker dan u denkt. U kunt vooral veel besparen door minder lang te douchen. Bent u ook benieuwd naar andere tips? Lees dan ons handige artikel.

Tip 1: korter douchen

Het is natuurlijk een inkoppertje, maar door korter te douchen kunt u al aanzienlijk veel energie besparen. De gemiddelde Nederlander doucht namelijk negen minuten. Als u dit kunt halveren kunt u al flink wat geld besparen op jaarbasis.

Natuurlijk is lang douchen erg lekker. Helaas is het ook erg duur. Zet daarom bij voorkeur een timer op uw smartphone. Dan weet u precies wanneer u er onderweg moet. Ook kunt u uw favoriete nummer opzetten, die maximaal vier tot vijf minuten duurt.

Kort douchen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor uw eigen portemonnee.

Tip 2: een waterbesparende douchekop

De tweede tip sluit aan op de eerste tip. Een waterbesparende douchekop levert u namelijk ontzettend veel voordeel op. Het geeft evenveel douchecomfort en u kunt circa 20 procent van het waterverbruik van een normale douchekop besparen. Heeft u een regendouche? Dan bespaart u zelfs tot wel 50 procent.

Tip 3: thermostaatkraan

Energie besparen in de badkamer kan ook eenvoudig met behulp van een thermostaatkraan. Daarmee zorgt u er namelijk voor dat het water uit de douchekop sneller op temperatuur komt. Daarnaast bespaart het ook nog eens water. Hier gaat eerst wel een investering aan vooraf: een thermostaatkraan kost circa 50 tot 200 euro.

Tip 4: douche-warmteterugwinning

Wilt u op korte termijn aanpassingen (laten) doen aan uw badkamer? Dan kunt u ook douche-warmteterugwinning overwegen. Met behulp van deze installatie kan er namelijk warmte uit het wegstromende water worden gehaald. Dit kan vervolgens gebruikt worden door de mengkraan van de douche. Daarmee hoeft er dus minder water opgewarmd te worden en daarmee bespaart u weer op uw energielasten. Een douche-warmteterugwinninginstallatie gaat circa 30 jaar mee. Zo lang als uw hypotheek dus! Uiteraard gaat hier ook een investering aan vooraf, welke uiteenloopt van 550 tot wel 1.600 euro.

Tip 5: een zonneboiler

Een zonneboiler kan warmte van de zon opvangen. De zonneboiler kan vervolgens water verwarmen. Daarmee kunt u circa de helft van het warmwaterbehoefte verwarmen. Dat scheelt natuurlijk aanzienlijk op de energierekening. Een zonneboiler voor vier personen kost circa 1.100 euro.

Tip 6: stap over van energieleverancier

Energie besparen in de badkamer kan gemakkelijk met de bovenstaande tips. Graag voegen we hier nog een zesde tip aan toe. U kunt namelijk ook gewoonweg geld besparen door jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Indien u namelijk ieder jaar overstapt, kunt u ook ieder jaar weer genieten van een fikse welkomstkorting. Bovendien weet u zeker dat u profiteert van een vast scherp tarief per kWh stroom. Start direct met energie vergelijken en bespaar ook!

3.7/10 - (44 stemmen)