Duurzame gas en elektra vergelijken

Er is onderscheid te maken in uw gas en licht producten ook gas en energie genoemd. Door op duurzaamheid te vergelijken kiest u voor groene energie en gas. Bijna elke energieleverancier biedt dan ook wel groene energie en gas maar welke leveranciers zijn dat dan?

Wat is duurzame energie?

Eerst leggen we uit wat duurzame energie en gas nu eigenlijk is. Duurzame energie vooral is energie gemaakt van onuitputtelijke en schone bronnen, dat zijn dus de zon en de wind met name. Ook kan er energie verkregen worden uit biomassa en biomassa is een verzamelnaam. Biomassa kan verkregen worden uit compost, hout, koolzaad en palmolie. Dus houtsnippers die verbrand worden en de energie die daaruit gehaald word kan gerekend worden tot biomassa. Of GFT afval in onze huishoudens kunnen worden omgezet in biomassa energie alhoewel hieruit het rendement aan energie heel laag is.

Minder CO2 uitstoot bij duurzame energie is altijd beter

Over biomassa bestaan nog wel onduidelijkheden omdat hout uit oerwouden gebruikt word voor biomassa en eigenlijk is dit niet goed. Palmolie plantages hebben dit hout ook nodig maar er verdwijnen vele bomen hierdoor. Duurzame energie mag geen schade toebrengen aan ons milieu daarom word er vaker gekozen voor zonne-energie dat met zonnepanelen word opgewekt, of voor windenergie opgewekt met windmolens. De CO2 uitstoot die bij duurzame energie vrijkomt is erg weinig en dat is beter voor ons milieu.

Duitse zonnestroom uit uw stopcontact?

Al sinds de jaren 70 word er dan ook actief gezocht naar mogelijkheden om onze onuitputtelijke bronnen zo goed mogelijk te benutten. Ook word er energie opgewekt met water door gebruik te maken van de getijden en de golven. Daarvoor zijn waterkrachtcentrales ontwikkeld maar die staan meestal in het buitenland. Nederland heeft wel waterkrachtcentrales maar het opwek percentage is heel weinig. Veel van de groene energie die we geleverd krijgen is dan ook afkomstig uit het buitenland. Zo heeft Duitsland een groot aanbod aan zonne-energie en Zweden weer een groot aanbod aan windenergie. Energiebedrijven kopen deze duurzame energie dan ook veelvuldig in van Duitsland en Zweden om het vervolgens aan de Nederlandse huishoudens te leveren.

Energieakkoord en regels

Maar de buitenlandse duurzame energie zorgt er niet voor dat wij Nederlanders meer duurzame energie opwekken, we verbruiken dan gestaag steeds meer groene energie maar dit draagt niet bij aan onze eigen opwek capaciteit. En dat is juist wat de overheid wel wil daarom hebben zij regels vastgelegd in het Energieakkoord in 2013. In een duurzaamheidsonderzoek kwam naar voren dat Nederland maar een luttelele 6% aan duurzame energie opwekt en dat is natuurlijk ondermaats. In 2020 moeten we dat percentage dan ook opgekrikt hebben naar 14%.

Bij het vergelijken van duurzame energie en gas kun je zoeken op Nederlandse groene energie en buitenlandse groene energie. De energiebedrijven die echt Nederlandse groene energie leveren zijn:

  • De Unie
  • Pure Energie
  • Qurrent
  • Vandebron
  • Greenchoice

Energiebedrijven die Europese groene energie leveren zijn iets goedkoper

De andere energieleveranciers zoals Essent, Nuon, Eneco en Oxxio leveren wel groene energie maar dit is dus de buitenlandse groene energie. Wilt u gaan voor duurzame energie en gas dan kunt u kiezen voor de producten van De Unie, Pure Energie, Qurrent, Vandebron of Greenchoice. Maakt het u niet zoveel uit als het maar groen is dan kunt u dus kiezen voor Essent of Nuon of de vele andere energiebedrijven. Natuurlijk is kiezen voor groene energie afkomstig uit eigen land veel beter, en u betaalt per definitie niet veel meer u zult zo’n €20 per jaar extra gaan betalen.

100% Nederlandse groene energie vergelijken?

Bij het starten van duurzaam gas en licht vergelijken kunt u dan ook aanvinken of u 100% Nederlands groen wilt of 100% Europees groen. Dit maakt het vergelijken van duurzame energie voor u een stukje makkelijker.  Wij van GasWaterLicht.nl laten u dan ook zien wat u gaat betalen voor een groen energiecontract. Groen of grijs besparen op de gas en licht kosten doet u altijd.

4.1/10 - (46 stemmen)