De tien grootste energieverbruikers in huis

Bent u altijd al benieuwd geweest naar de top tien grootste energieverbruikers in huis? Dat kunnen we ons best wel voorstellen. Als u dat weet, kunt u immers ook veel gemakkelijker besparen.

Actuele prijs per kWh

Bent u benieuwd naar de actuele prijs per kWh per energieleverancier? Start dan dan direct met energie vergelijken en bekijk wat u kunt besparen ten opzichte van uw huidige energieleverancier.

1. Elektrische boiler

De elektrische boiler staat met gemak op de eerste plaats. Een elektrische boiler met een capaciteit van 20 liter is goed voor zo’n 1.900 kWh stroom op jaarbasis. Dat is circa de helft van het jaarlijkse energieverbruik. Wilt u graag besparen op de grootste energieverbruiker in huis? Dan kunt u kiezen voor een zonneboiler. U kunt daarmee al gauw de helft besparen. Uiteraard gaat daar eerst wel een investering aan vooraf.

2. Tuinvijverpomp

besparen vijver

Dit energieverbruikende apparaat zal niet voor ieder huishouden opgaan: de tuinvijverpomp. Huishoudens met een vijver zullen over het algemeen een hogere energierekening hebben dan huishoudens zonder vijver. Als de vijverpomp namelijk continu aanstaat, zal het circa 195 kWh op jaarbasis verbruiken. Het gaat hierbij om een gemiddelde vijverpomp. Heeft u daarentegen een erg grote vijver? Dan kunt u rekenen op hogere kosten.

3. Elektrische kachel

Maakt u regelmatig gebruik van de elektrische kachel? Dan kunt u rekenen op een hogere energierekening. Elektrische kachels gebruiken namelijk ontzettend veel stroom. Gebruik daarom bij voorkeur de elektrische kachel met thermostaat. Deze branden niet continu op een vol vermogen, zoals dat wel het geval is bij de elektrische kachel. Neem deze bij voorkeur daarom ook helemaal niet in huis. Immers is het allesbehalve duurzaam én daarmee slecht voor het milieu. Kies liever voor een extra truitje of een dekentje op de bank.

4. Beertender

Bent u ook liefhebber van een zelfgetapt biertje? Met mate kan dat natuurlijk nooit kwaad. Echter verbruiken beertenders over het algemeen ontzettend veel stroom. Zo zijn er modellen die wel 500 kWh op jaarbasis verbruiken. Dat kan al gauw oplopen tot 100 euro per jaar. Daarmee worden de biertjes, onbewust, wel erg prijzig.

5. Amerikaanse koelkast

amerikaanse koelkast

De Amerikaanse koelkast: veel huishoudens hebben een dergelijk model. Deze koelkasten zijn, in tegenstelling tot de ‘Europese’ koelkasten, ontzettend groot. U heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om ijsblokjes te maken met een vriesfunctie in de koelkast. Direct ijsblokjes maken is natuurlijk ontzettend tof. Echter kost het ook de nodige euro’s. Een Amerikaanse koelkast verbruikt namelijk zo’n 500 kWh per jaar. Overigens zijn Amerikaanse koelkasten in aanschaf ook nog eens duurder. Best zonde eigenlijk dus…

6. Airconditioner

Warme maanden in de zomer? Dan is het natuurlijk wel zo lekker om de slaapkamer te verkoelen. Een airconditioner is daarvoor ideaal. Echter is het wel een van de grootste energieverbruikers in huis. De kosten lopen uiteen van 35 tot 85 euro per jaar. De kosten van een ventilator vallen daarentegen beduidend mee: dit kost circa drie euro per jaar. Wat een verschil!

7. Groot plasmatelevisiebeeldscherm

Hoe groter de televisie, hoe meer stroom het toestel over het algemeen verbruikt. Natuurlijk zijn er flink wat gradaties tussen de verschillende beeldschermen, maar de regel gaat vaak wel op. Vooral plasmatelevisies zijn bijzonder prijzig: circa 485 kWh op jaarbasis. Een lcd-led-tv is daarentegen ongeveer driemaal goedkoper. Daarvoor betaalt u 155 kWh op jaarbasis.

8. Verlichting

Verlichting is natuurlijk belangrijk. Vooral gedurende de wintermaanden is verlichting nodig, omdat het al vroeg donker wordt. Ook hier bestaan verschillende gradaties. Zo zijn ledlampen veel goedkoper dan gloeilampen. Het is dan ook raadzaam om uw gloeilampen te vervangen door ledlampen, zodra deze stuk gaan. In aanschaf zijn de ledlampen overigens wel duurder, maar dat haalt u er gemakkelijk weer uit.

9. Vaatwasser

besparen wasmachine

Een vaatwasser kost gemiddeld 75 euro op jaarbasis (prijspeil 2018). U kunt hier echter op besparen door grote keukenwaren met de hand af te wassen. Hierbij kunt u denken aan de pannen. Immers nemen deze veel ruimte in, in uw vaatwasser. Daarmee hoeft het appraat dus ook minder aan vaak. Dat scheelt weer.

10. Droger

We sluiten de lijst met grootste energieverbruikers in huis af met de (was)droger. Een droger verbruikt circa 300 kWh op jaarbasis. Dat is ongeveer 5 euro per maand (prijspeil 2018). Wilt u daarop besparen? Dan kunt u de was gewoonweg ophangen. Hang uw was bij voorkeur buiten op, zodat u extra vocht in huis vermijdt. Hangt u uw was toch binnen open? Zet dan een raampje open en zorg voor extra ventilatie.

Nog meer besparen?

Dit was de top tien grootste energieverbruikers in huis. Door gebruik te maken van de bovenstaande tips, kunt u flink besparen op uw energierekening. Wilt u graag nog meer energie besparen? Zoek direct naar de goedkoopste energieleverancier via ons handige vergelijkingssysteem. Binnen slechts enkele minuten kunt u gemakkelijk en snel een nieuwe energieleverancier vinden. Daarmee kunt u tot wel 450 euro op jaarbasis besparen. Gas en licht vergelijken was nog nooit zo gemakkelijk.

7.9/10 - (167 stemmen)