Consumentenbond keurt werkwijze over kredietcheck energieleveranciers af

De Consumentenbond keurt de kredietchecks die energieleveranciers uitvoeren bij nieuwe klanten af. Het komt namelijk nogal eens voor dat een nieuwe klant onterecht word benadeeld met een te hoge waarborgsom. Energieleveranciers besteden dit klusje uit aan een kredietinformatiebedrijf die vervolgens de kredietscore berekenen. Vindt het kredietinformatiebedrijf dat de nieuwe klant een risico vormt door de buurt waarin zij wonen dan kan er een waarborgsom worden gevraagd.

Achterstandsbuurt? Dan kan de kredietcheck onterecht nadelig uitvallen

Zo worden veel nieuwe klanten onjuist bejegend omdat zij de pech hebben in een buurt te wonen waar bijvoorbeeld veel huishoudens wonen die met een achterstand staan geregistreerd. Of zij zelf een achterstand hebben daar word dan niet naar gekeken. Uit de meldingen die binnenkwamen bij de Consumentenbond kwam ook naar voren dat een klant op een adres woonde waar de vorige bewoner wel een achterstand bleek te hebben. In dat geval werd een waarborgsom gevraagd terwijl de nieuwe klant in kwestie helemaal geen achterstand had.

Betere voorlichting nodig naar consument toe

De Consumentenbond verlangt dan ook van de energieleveranciers dat zij beter onderzoek gaan doen en op een andere manier. Een klant dient dan ook een duidelijke uitleg te ontvangen waarin de energieleverancier zijn kredietcheck kan onderbouwen. En daar schort het nogal eens aan, omdat wanneer de klant de waarborgsom gepresenteerd krijgt en om de reden vraagt dan geeft de energieleverancier niet thuis. De klachten kunnen worden verzonden naar dupevanjedata@consumentenbond.nl. De klachten die al gemeld waren bleken te gaan over Nuon en Vandebron. De laatstgenoemde gaf aan zo snel mogelijk dit probleem op te lossen.

Wat kun je doen?

Wanneer je te maken krijgt met een waarborgsom energie terwijl je geen achterstanden hebt dien je dit direct aan te geven bij de nieuwe energieleverancier. Bekijk het filmpje van de consumentenbond met uitleg hieronder.

Ga verder met gas en licht vergelijken en kies alsnog voor de goedkoopste energie

Het is in ieder geval niet echt een welkomstboodschap van de nieuwe energieleverancier die je vervolgens vraagt om een bedrag van €800 te betalen als waarborgsom. Niet alleen die energieleverancier levert je de goedkoopste energie want er zijn nog 30 anderen die dat ook doen. Start opnieuw met gas en licht vergelijken en zoek naar een energieleverancier die jou graag verwelkomt als nieuwe klant zonder waarborgsom!

4.1/10 - (74 stemmen)