Auto opladen – hoe bespaar je energie?

Een elektrische auto, ook wel een EV genoemd, zal je per gereden kilometer minder kosten dan een brandstofauto. Toch is het ook niet gratis; je moet je EV namelijk aan de laadpaal zetten. Hoe kun je nu zoveel mogelijk op energie besparen wanneer je jouw elektrische auto oplaadt?

 

Laad de auto thuis op

 

Waar je de auto oplaadt, is afhankelijk van de afstanden die je dagelijks aflegt en de actieradius van je EV. In de meeste gevallen is het echter mogelijk om de auto gewoon thuis op te laden en dat is ook het goedkoopst. Energieprijzen fluctueren natuurlijk, maar waarschijnlijk zal je ongeveer 20 cent per kWh kwijt zijn. Opladen aan een publieke laadpaal kost gemiddeld 35 cent per kWh en snelladen zelfs 66 cent per kWh. Het beste maak je dus zoveel mogelijk gebruik van je eigen laadpaal. Om het zo goedkoop mogelijk te houden, vergelijk je energieleveranciers en stap je over op de leverancier die jou het goedkoopste contract aan kan bieden.

 

Welke laadpaal?

 

Als je van plan bent een nieuwe EV te kopen, kan het zijn dat je een laadstation met korting wordt aangeboden. Voor je jouw handtekening onder het contract zet, is het wel verstandig om te checken of de laadpaal met een verplicht abonnement komt. Anders pin je jezelf misschien vast aan een abonnement met een aanbieder die jou stroom levert tegen een hogere prijs dan je had gehoopt. Indien de minimale looptijd van het abonnement kort is, kun je uiteindelijk wel alsnog goedkoper uitkomen.

 

Ga voor zonnepanelen

 

De goedkoopste oplaadoptie is natuurlijk het inzetten van zonnepanelen om je auto een volle batterij te geven. Je betaalt namelijk niets voor je zelfopgewekte stroom. Natuurlijk gaat er wel een grote investering vooraf aan die gratis elektriciteit. Als jij veel stroom gebruikt, bijvoorbeeld omdat je een EV in de garage hebt staan, zal je die investering wel snel terug hebben verdiend.

 

Maak gebruik van bidirectioneel laden

 

Je kunt ook geld besparen door gebruik te maken van daluren. ’s Nachts en in het weekend kun je meestal profiteren van lagere stroomkosten. De precieze daluren kunnen wel per gemeente verschillen. Aangezien jouw auto waarschijnlijk vaak ’s nachts aan de lader staat, kun je deze voor een zeer voordelige prijs opladen. Maar wat als je die dag de auto niet nodig hebt? Dan is het natuurlijk fijn als je met die goedkope stroom waarmee je je auto hebt opgeladen bijvoorbeeld de vaatwasser en de wasmachine aan het werk kunt zetten. Zo profiteer je overdag ook van goedkope stroom. Dit is mogelijk met bidirectioneel laden. Hierbij kan stroom niet enkel van de laadpaal naar de auto, maar ook andersom.

9.1/10 - (9 stemmen)